TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda, AK Parti’nin geçtiğimiz Cuma günü sunduğu “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edildi. 36 maddeden oluşan teklif; vergi adaletini sağlama, kayıt dışılığı azaltma ve kamu gelirlerini artırma hedefi taşıyor.
KİRA GELİRLERİNE YÖNELİK İSTİSNA KALDIRILACAK
Düzenlemeye göre, bir takvim yılı içinde elde edilen mesken kira gelirlerine yönelik genel istisna kaldırılacak. Bu istisna sadece emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı alanlar için geçerli olacak. Ayrıca krediyle alınan konutlarda kiraya verilen gayrimenkullerin faiz gideri indirim avantajı daraltılarak, kredili ve kredisiz alımlar arasında vergi yükü eşitlenecek.
TAPUDA BEYAN EDİLEN ALIM-SATIM BEDELİNİN DENETİMİ
Tapu işlemlerinde beyan denetimi sıkılaştırılıyor. Beyan edilen alım-satım bedelinin emlak vergisi değerinden az olmaması şartı korunurken, yanlış beyanlarda uygulanacak vergi ziyaı cezası mevcut yüzde 25’ten bir kat artırılacak.
SIFIR VE İKİNCİ EL ARAÇ İŞLEMLERİNDE NİSPİ NOTER HARCI ALINACAK
Araç satışları ve noter işlemleri için yeni uygulama geliyor. Sıfır ve ikinci el araç satışlarında, satış bedeli üzerinden “nispi noter harcı” alınacak. Noter tescilli ikinci el satışlarda mevcut harç istisnası kaldırılacak.
VETERİNER, ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDAN YENİ YILLIK HARÇLAR ALINACAK
Yeni yıllık harçlar da getiriliyor. Özel sağlık kuruluşları, ağız ve diş klinikleri, veteriner muayenehaneleri, hayvan hastaneleri, ikinci el araç ve taşınmaz ticareti yetki belgeleri gibi alanlarda ruhsat ve izinler için yıllık harç alınacak.
VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÜCRET BELİRLEME
Vakıf üniversiteleri için öğrenci ücretlerinde yeni düzenleme yapılacak. Ücret artışlarında YÖK esaslarına göre, cari yıl haziran ayı ÜFE ve TÜFE artış ortalaması dikkate alınacak.
UEFA ORGANİZASYONLARI İÇİN KDV İSTİSNALARI GETİRİLİYOR
UEFA organizasyonlarına özel vergi istisnası da düzenlemede yer aldı. 2026 Avrupa Ligi Finali, 2027 Konferans Ligi Finali ve 2032 Avrupa Şampiyonası kapsamında yapılacak işlemler, KDV, gelir ve kurumlar vergisinden geçici olarak muaf tutulacak.
BES katkı oranı konusunda Cumhurbaşkanı’na, oranı yüzde 50’ye kadar artırma veya sıfıra kadar indirme yetkisi verilecek.
HAZİNE NET BORÇ KULLANIM TUTARI ARTIRILACAK
Kamu borçlanması ve SGK düzenlemeleri de teklifte yer aldı. Hazine’nin net borç kullanım tutarı artırılacak, borçlanma prim oranı yüzde 45’e çıkarılacak, uzun vadeli sigorta prim oranlarında artış yapılacak. Genç girişimcilere verilen bir yıllık prim desteği kaldırılacak, prime esas kazanç üst sınırı asgari ücretin 7,5 katından 9 katına yükselecek.
SGK’dan gelir veya aylık alanların prim borçları, bağlanan gelir ve aylıklardan yüzde 25’i geçmeyecek şekilde kesilerek tahsil edilecek.
KAMU ÜNİVERSİTE HASTANELERİNE EK BÜTÇE DESTEĞİ
Kamu üniversite hastanelerine ek bütçe desteği sağlanacak. 2025 sözleşme tutarının altında kalan tahakkuklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.
Ayrıca, dernek ve vakıfların vergi istisnası süresi 2035’e uzatılırken, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na kamu bankalarından iç borçlanma imkânı tanınacak.