TV264 ekranlarında yayınlanan “Gazeteciler Soruyor” programına konuk olan Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi ve Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Genç, şehirde ve ülke genelinde artan bağımlılık türlerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI GİDEREK ARTIYOR
Canlı yayında konuşan Prof. Dr. Genç, gençler ve çocuklar arasında tütün ürünleri, alkol, kumar ve uyarıcı maddelerin yanı sıra teknoloji bağımlılığının da hızla yaygınlaştığını ifade etti. Teknolojinin kontrolsüz kullanımının ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Genç, bu durumun yeni bağımlılık türlerini beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
“SANAL KUMAR VE PORNOGRAFİ TEHLİKESİ GİZLİ KALIYOR”
Teknoloji bağımlılığının yeterince gündeme gelmeyen sanal kumar ve pornografi bağımlılığını tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Genç, pornografi bağımlılığının bir hastalık olduğunu ve toplumda bu konunun yeterince konuşulmadığını söyledi. Genç, teknolojinin bireyleri adım adım bu bağımlılıkların içine çektiğini kaydetti.
SOSYAL MEDYAYA YAŞ SINIRLAMASI ÖNERİSİ
Bu kapsamda sosyal medyada yaş sınırlaması uygulanmasının mantıklı ve gerekli bir adım olacağını ifade eden Genç, özellikle çocuklar ve gençlerin korunması adına daha sıkı önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
“TEDAVİ SÜREÇLERİ UZUN VE ZOR”
Bağımlılıkla mücadelede tedavi süreçlerinin oldukça uzun sürdüğünü belirten Prof. Dr. Genç, Sakarya’da bağımlılık tedavisindeki başarı oranının düşük olduğunu söyledi. Şehirde ve ülke genelinde bağımlılık türlerindeki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını vurguladı.
AİLELERE ÖNEMLİ UYARILAR
Madde ve davranışsal bağımlılıkların belirtilerine değinen Yusuf Genç, ailelerin dikkat etmesi gereken işaretleri şu sözlerle sıraladı:
“Uyku düzeninin bozulması, yemek alışkanlıklarının değişmesi, davranış kalıplarında farklılaşma, ani öfke hali, girişken bir bireyin içine kapanması, duyarsızlaşması, gizleme ihtiyacı hissetmesi ve telefona şifre koyması gibi durumlar bağımlılığın önemli belirtileridir.”
Prof. Dr. Yusuf Genç, ailelerin bu tür değişimleri göz ardı etmemesi ve erken müdahalenin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.





