Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Çevre Ajansı’nın geliştirdiği Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) kapsamında Sakarya’da başlatılan “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” uygulamasının tanıtımı için Sakarya’ya geldi. Gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Bakan Kurum, hem çevreyi koruyacak hem de ekonomiye katkı sağlayacak bu sistemin Türkiye için çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
“Ambalajlar artık çöp değil, değer olacak”
Tanıtımda konuşan Bakan Murat Kurum, Sakarya’da pilot uygulaması başlatılan depozito sisteminin, Türkiye’nin çevre ve ekonomi politikaları açısından büyük bir dönüşüm olduğunu belirtti. Bakan Kurum, “Bu sistemle içecek ambalajları toplanarak tekrar hammaddeye dönüştürülecek. Vatandaşlarımız şişeleri çöpe atmak yerine iade ederek hem doğayı koruyacak hem de kazanç sağlayacak.” dedi.
Sakarya'da 1,3 milyon ambalaj doğaya gitmedi
Sakarya’da bugüne kadar 1,3 milyon içecek ambalajı toplandığını açıklayan Kurum, “37 binden fazla vatandaşımız bu sistemi aktif olarak kullanıyor. Günde ortalama 30 bin ambalaj toplanıyor.” dedi. Bakan Kurum, "Bu sayede hem çevre temiz kalıyor hem de vatandaşlar e-cüzdanları üzerinden para kazanabiliyor." dedi.
Cam ithalatı yerine cam ihracatı hedefleniyor
Depozito sistemi sayesinde sadece Sakarya’da 1-2 ayda 100 ton atık cam toplandığını vurgulayan Kurum, “Türkiye'de cam geri dönüşüm oranı yüzde 3, Avrupa'da ise yüzde 80. Bu sistemle cam ithalatını bırakıp cam ihraç eden bir ülke olmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye genelinde yaygınlaşacak
Kurum, Sakarya ve Kızılcahamam’da başarıyla uygulanan sistemin Erzurum, Samsun, Mersin, Gaziantep, Konya ve İzmir’e de yayılacağını belirterek, “2026 yılı başında tüm il ve ilçelerimizde depozito iade makineleri kurulmuş olacak.” dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de konuşmasında, “Bu sistem sadece çevreyi değil, cebimizi de koruyacak. Sakarya’nın pilot il seçilmesi çok doğru bir karar.” dedi.
Başkan Alemdar’dan dönüşüm vurgusu
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise konuşmasında iklim değişikliğine dikkat çekerek, şehirde kentsel dönüşümün önemine değindi. Alemdar, “İklim değişikliği insanlar için büyük bir tehlike arz ediyor. Bu felakete dur demenin ilk adımı tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmekten geçiyor. Aksi durumda doğal yaşam tehlikeye girecek, dünya hepimiz için yaşanmaz hale gelecek. Köprüleri yaparız, parkları bahçeleri yaparız ancak bizim birinci derecede deprem kuşağında olan ilimiz 30 yılda bir yerle bir olmuş olan şehrimizde 25 yıldır dönüşümün yapılmamış olması, önümüzdeki süreç için çok büyük bir handikap. Bunun için de sayın bakanım sizlerle yapmış olduğumuz görüşme ve istişarelerde bize verdiğiniz destek için şükranlarımı sunuyorum. Bununla birlikte inşallah şehrimizin her noktasına dokunarak şehrimizin geleceğine katkı sunmak, daha düzenli Sakarya oluşturmak için birlikte çalışacağız.” dedi.