TV 264’te yayınlanan ‘Muhabir Masası’nın konuğu olan Belediye Başkanı Çoruhlu, ilçede yürütülen çalışmalar, 10 yıldır bitirilemeyen ilçe yolu, belediyenin durum u ve çalışmaları hakkında kendisine sorular soruları cevapladı.

10 yıldır bitirilemeyen Karapürçek yoluyla ilgili bilgi veren Başkan Çoruhlu, “Karapürçek güzellikler açısından çok avantajlı bir yer. Belediye başkanlarını konuk aldığımızda civar ilçelerden veya illerden hepsi hayran kalıyorlar ama Marmara bölgesinde yolu olmayan tek ilçeyiz. Ulaşım problemi ilçemizi dezavantajı konuma getiriyor. 10 yıldır süren ve en son Cumhurbaşkanımızın Sakarya’da bu yolun bitirilmesiyle ilgili söylemi vardı. Şimdi yolda çalışmalar başladı, iki tane köprü genişlemesi yapılıyor, E5 ile Çaybaşı arasındaki bölgede yol genişlemeleri yapılmaya başlandı. İnşallah Çaybaşı ile Çeşmebaşı arasındaki yer tamamlanıp, kalan 3 köprümüz genişletildiği zaman yol sorunumuz çözülmüş olacak. Yani bu 5 senelik sürede inşallah yol problemi çözülürse, Karapürçek hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eder. Karapürçek Sakarya'nın en eski yerleşim yeridir. İnşallah birinci sıraya taşıyacağız ve bu bize nasip olur. Biz bir ışık yakalım istiyoruz” dedi.

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği 12 yıl aradan sonra faaliyete geçiyor Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği 12 yıl aradan sonra faaliyete geçiyor

Babasının koltuğuna 32 yıl sonra oturan Çoruhlu, “Koltuğu aldığım Belediye Başkanı Orhan Yıldırım benim öğretmenimdi felsefe ve sosyoloji öğretmenimdi. Evet, hem ondan devralmamız, hem de babamın oturduğu koltukta oturmak manevi olarak çok büyük yükler omzumuza yüklüyor. Yani onları ve vatandaşlarımızı utandırmak istemem. Dua eden herkesten Allah razı olsun. Şimdi de sıra bizde Allah böyle bir sorumluluğu bize yükledi” dedi.

Giyim tarzı ve siyasete girişini anlatan Çoruhlu, “Yani biz yerel yöneticiler böyle çok giyimini kuşamına çok dikkat etmesine gerek yok çünkü ben bazen dizime kadar çamurda gezebiliyorum. Sahaya sürekli gidip, geliyoruz yapılan çalışmaları kontrol etmek zorunda kalıyoruz. Siyasete gelince; Milliyetçi Hareket Partisi de il yöneticiliği yaptım iki dönem, daha sonradan işte tasavvufa meyledince siyaset gözümde silinmişti. Hiç düşünmüyordum ve kafamda yoktu. Bu seçimden bir yıl öncesine kadar ama insanların sürekli böyle beni siyasette görme isteği vardı, çünkü dertleniyor ve istişareler yapıyorduk. Giyim tarzım Türkiye'de hani çok alışıla gelmiş bir şey değil ama aslına bakarsanız çok absürt bir şey de değil. İnsanlarla ilk karşılaştığımda şaşkınlık yaşıyorlar oluyor ama sonra alışıyorlar. Bir söz vardır ya, insanlar kıyafetleriyle karşılanır, karakterleriyle uğurlanır diye. Tamda öyle oluyor. Ben göründüğü gibi olmaya çalışan bir insanım, siyaset için görüntüm ve inançlarımdan ödün vermem. Tabi ki bu halimle pek çok tepki aldık ama benim için önemli değil. Neden böyle giyiniyorsun diyorlar. Neden olmasın diye soruyorum bana gelenek diyorlar. Benim giyimim ne geleneğe ne İslam'a he de Türklüğe aykırıdır. Hatta ilk TBMM dönemi meclisine baktığımızda 30-40 küsur cübbeli, sarıklı ve sakallı milletvekilleri var. Yani şöyle düşünelim Mustafa Kemal Atatürk yaşarken kurduğu mecliste benim görüntüme denk insanlara yer vermiş. Daha sonradan ben Atatürkçüyüm diyen insanlar kendi ideolojilerini dikte edebilmek için böyle olmaz  olmaz diyerek Atatürk’ü kalkan yapıyorlar. Hani dini inancı gayrimüslim olan birisi de belediye başkanı olabilirdi ne var bunda. Önemli olan halkın gönlünde yer etmektir" dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile olan diyaloğuna değinen Çoruhlu, “Ben şu an bu görevdeysem, Fatih Erbakan'ı ahde vefa borcum var. Benim bu şeklim siyaseten bir özür bir yara bere olarak görülüyor. Herkes o gözle bakıyordu ya ama Fatih Erbakan hiç önemsemedi. ‘Siz misiniz belediye başkan adayımız gelin bir fotoğraf çekilelim’ dedi kendisi. Parti yönetimi birazcık direndi benim aday olmamam konusunda. Fatih Erbakan ise tam tersi bana teveccüh gösterdi” dedi.

Partisini değiştirip değiştirmeyeceği sorusunu cevap veren Çoruhlu, “Değiştirmem. Erbakan'ı hem seviyor şahıs olarak hem güveniyorum, hem de bu gösterdiği duruştan ötürü ona bu borcum var. Elimden geleni yapmaya çalışırım. Karapürçek’te parti içerisinde ve Fatih Erbakan’ın da bakışı çok güzel. Bu bizim için bir avantajdır” dedi.

Karapürçek Belediyesinin borcunun olmadığını vurgulayan Başkan Çoruhlu, “Borcumuz yok, hatta Sakarya’da Karapürçek Belediyesi deyince insanlar, buradan ödemeyi kesin alırız kesin gözüyle bakıyorlar, Tabi ki imkanlarımız çok kısıtlı. Yani bir ilçeye nazaran gelen paramız olsun, işte teknik ekipmanlarımız olsun çok kısıtlı. Ama ben seçim sürecinde hep bunu söylemiştim. Bir bahanenin arkasına sığmayacağız. Milli görüş çizgisi tabiri yerindeyse tekeden süt çıkartma belediyeciliği yapar. 8 aylık dönemde gözle görülür olarak yapılanlar var, bir de gözle görülmeyenler. Bazı hizmetlerin altyapısı % 80'i teşkil eder, üst yapısı % 20'yi. Biz o % 80'lik kısmı burada aşmaya çalışıyoruz. Ülkede genel olarak eleştirebilen bir bürokrasinin yavaş ilerlemesi sorunu bizim ayağımıza birazcık takılıyor. Biz ilk geldiğimiz günden itibaren tüm çalışmalar için startı verdik. Yani benim seçim beyannamemde 26 madde vardı. 26 maddenin 26'sı içinde startı verdim. Gözle görülür olarak ne var dersek, 4 mahallemizi doğalgaza kavuşturduk. Önümüzdeki 2025'te planladığımız mahalleler var. Buradan AGDAŞ yöneticilerine çok minnettar olduğumu belirtmek isterim. Bazı kahramanlar pelerin giymez derler ya, bizim öyle çok pelerinsiz kahramanlarımız var. Hepsine müteşekkirim. 4 mahallemiz Potuklar, Kızılbayır, Yazılı Gürgen ve Mecidiye mahallelerimiz doğalgaza kavuştu. 14 mahallemiz var. Ben geldiğimde 7 mahallemizde vardı, 7 mahallemiz için çalışıyoruz. Bunların yanı sıra Mesudiye'de ana yol yapılmıştı, ara yollara girilmemişti.  2026 doğalgaz programına aldırmaya çalışıyoruz. Hepimiz sobalı evde büyüdük, Ben hatta doğalgaz 4 senedir kullanıyorum. Doğalgaz gerçekten büyük bir hizmet” dedi.

İlçeye babasının da hayali olan kapalı Pazar yeri çalışmasını tamamlamak üzere olduklarını belirten Çoruhlu, “Rahmetli babamın yapmak istediği bir proje vardı Kapalı Pazar Yeri. Şimdi o kapalı pazar yerinin inşası bitmek üzere, % 85 olarak bitirdik. Etrafında çevre düzenlemesini yapıp hizmete alacağız. Cuma günleri kurulan pazarımız ana caddeye taşıyordu ana ve trafik sıkışıyordu, insanlar yürümekte zorlanıyordu, yazı kışı vardı. Şimdi bin 800 metrekareye yakın kapalı alanı yaptık. Yani bütçemiz ölçüsünde gitmeye çalışıyorum. Allah nasip ederse 1,5 yıl sonra da yine 700 metrekare daha ilave edeceğiz bu Pazar yerine. Burada ilçemizde üretim yapan insanımız tezgah açıp satmaya devam edecek kesinlikle dışarıdan gelene izin vermeyeceğiz. Kapalı pazar yeri ayrıca insanlarımız sosyal etkinlikler, düğünler ve toplanma yerleri olarak hizmet verecek. Muhtemelen 2 ay sonra burayı açacağız. Daha erkende açardık ama bizi belediyemizin garajı engelliyor. Garajı 15 dönümlük bir alan üzerine taşımayı düşünüyoruz. Daha sonra kumaş pazarı ve ikinci el pazarını buraya getirmek istiyoruz." dedi.

Belediyede kendisi dahil 30 personelin olduğunu belirten Başkan Çoruhlu, “İlçe nüfusuna oranla personelimiz çok az.  Biz bu personel eksiğine rağmen işleri yetişmeye çalışıyoruz. Mesela mühendis eksiğimiz var, iş makinası operatörü eksiğimiz var. saha elemanı dediğimiz saha elemanında eksiklerimiz var. Devletimizin verdiği bütçenin % 40'ını aşamıyoruz. Maaş, personel gideri olarak bu bizi kısıtlıyor, normalde 45 kişilik bir ekiple hizmet etmemiz gerekiyor ama gelen para belli. Ben bile mühendis olduğum için sahada belediyenin eksiğini gidermek için çalışıyorum. İki mühendis eksiğimiz var ve diğer arkadaşlarımız bir iki işi birden üstleniyorlar” dedi.

Makam aracı dahil 5 aracı satılacağa çıkaracaklarını belirten Başkan Çoruhlu, “Makam arabam var ama ben kullanmıyorum ve satılığa çıkarıyoruz. Buradan almak isteyenlere duyurulur. Atıl kalan araçlarımız var, eskiyen araçlar var bunları kenarda tutmak yerine faydası olsun istiyoruz. Bir tane CBS dediğimiz iş makinamız var, onu satıp yenisini almak istiyoruz. Bu arada kazıyıcı, yükleyici kepçe dediğimiz bizim en çok ihtiyacımız olan bir araç almak istiyoruz. Toplamda 35 aracımız var Allah nasip ederse toplam 5 aracı satıp iş makinası almak istiyoruz.  Bu güne kadar eşe, dosta ricayla iş makineleriyle işimizi gördük ama artık kendi işimizi görelim istiyoruz.  Çünkü Karapürçek kabuğunu çatlatmak üzere olan bir ilçedir” diye konuştu.

İlçede zaman zaman bungalov kurmak isteyenlerin kendisine geldiğini ama buna izin vermediklerini belirten Başkan Çoruh, “İlçemizi bungalov çöplüğü olmak yerine bir kent havasına büründürmek istiyoruz. Ben bungalovlara izin vermek istemiyorum. Düzenli ve büyük bir yatırım olmadığı sürece o tarz yapılara izin vermeyeceğim. Bezin ilçemize bungalov yapmak istiyoruz diyen işletmeler geliyor ama ben bu konuda ciddiyim, izin vermeyeceğim. Öyle ecüc bcüc, prefabrik ve düzensiz yapılar görmek istemiyoruz. Karapürçek'i, bungalov çöplüğü yapmayacağız. Karapürçek’in süliyetini bozmayacak yatırımlara izin vereceğiz. Resmi olarak 13 bin 700 nüfusumuz var ama hafta sonları bu 25 bine çıkabiliyor. Yani insanlar yaşanılabilir bir ilçede hayatlarını sürsün istiyorum. Kış turizmine yatkın bir ilçe olduğumuz için buna yönelmek ve yatırım çekmek istiyoruz. Yayla turizmini yaygınlaştırmak istiyoruz. Otel yatırımları gelip Karapürçek’in doğasını görsünler, Kartepe’den sonra en güzel doğaya sahibiz” dedi.

Karapürçek’e kamp ve karan alanları inşa etmek istediklerini vurgulayan Başkan Çoruhlu, “Karapürçek Belediyesi ait kamp ve karavan alanları inşa etmek istiyorum. Bunun da hani altyapı çalışmasına başladık bir alan belirledik ve şu an kiralama süreci bitmek üzere. Uludere’de kamp ve piknik alanımız olacak. Pamukova ile Karapürçek arasında açmaya çalıştığımız bir yol var, onun kenarında ve dağın zirvesinde, içerisinde gölü olan 70 dönümlük arazi karavan alanı oluyor. İleriye dönük inşallah yatırımlar buraya gelecek. Ahmetler bölgemizde yine 100 dönüme yakın günlük piknik alanı yapmak istiyoruz. Hatta Büyükşehir Belediyesi'nin oraya hazırladığı bir proje var onu uygulayabilirsek gelirlerimiz artar. Karapürçek'te hem de halkımızın günü birlik alanları hem de karavan tatili yapmak isteyenler için alanımız olacak. Dışarıdan gelen misafirlerimizi ağırlayacağız bu alanlarda. Birini bu yaza bitirip hizmet açmak istiyoruz” dedi.