Hükümet KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e indiriyor ama nafile... Sakarya Büyükşehir Belediyesi de su da KDV oranını yüzde 1'e indirmişti. Peki elektriğe, doğalgazda KDV yüzde 1'e indirilmesi yerinde olmaz mı? Her hafta neredeyse her gün açıklanan zamlar adeta yağmur gibi yağıyor, durdurulamıyor.

Sokakta sık sık halkla birçok farklı konularda röportaj yapıyorum. Herkes ekonomi diyor... Emekliye, asgari ücretle çalışana yapılan zamların ardından doğalgaza yüzde 30 zam geliyor, bir süre geçiyor yine zam geliyor. Elektriğe yüzde 127, ilaca yüzde 25, ev kiralarına yüzde 29... Kalem kalem saysak zamların ne başı ne sonu gelmiyor. Akaryakıt, gübre fiyatları, saman hayvan yemi fiyatları zamlar yükseliş trendinde.

Ramazan ayı içeresindeyiz. Sebze pazarında fiyatları yazmama gerek yok. Çünkü fiyatlar kilosu 20 ile 10 TL arası... Patates soğan 5 TL'nin üzerine çıkmış. Pidenin fiyatı üç kategoride 6 TL, 9 TL, 12 TL. Ekmek 3 TL şeker bayramın ardından yeni zam dalgası gelecek toplu ulaşım şuanda 4 TL 50 kuruş, kırmızı dolmuşlar 4 TL 75 kuruştan yolcu taşıyor. Mazotun litre fiyatı 21 TL 27 kuruş olmuş.

Geçtiğimiz haftalarda Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Bektaş, Şoförler Odası Başkanı Yusuf İlkhun, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem yüce ile görüştüler. Toplu ulaşım araçların yıllık hat kira ücretinin düşürülmesi talep etmişlerdi. Başkan Yüce yüzde 50 indirim yapılacağı sözünü vermişti. Bu gelişmenin ardından aynı görüşmede artan akaryakıt fiyatları gerekçesiyle esnafın zorluk çektiği, ulaşıma yeni bir zam yapılması talebi iletildi. Nisan ayı içinde yapılacak olan UKOME toplantısında zam talebinin ele alınacağı öğrenildi. Buradan zammın çıkma ihtimalide var, zammın çıkmama ihtimalide zayıfta olsa bulunuyor.

Nisan ayı sonuna kadar eğer UKOME toplantısında toplu ulaşım için zam kararı alınırsa en düşük ihtimal olarak 1 TL 50 kuruş zam yapılması durumunda minibüsler 6 TL kırmızı dolmuşlar 6 TL 25 kuruş olarak ulaşım zammı güncellenmiş olacak.

Ekmek şuan 3 TL, bayram sonrası kaç TL olur herkesin tahmini 5 TL olarak deniyor. Peki 100 gram simit şuan 3 TL, peki bayram sonrası herkesin tahmini 4 TL olacağı düşünülüyor. Yani simit bile bu zam fırtınasıyla bizim için lüks olacak.

Zamlar nedeniyle mazot ve gübre alamayan çiftçi tarlayı ekmese gıda ihtiyacı nasıl karşılanır? Elbette tarlayı eken olur ama ekmeyende bir o kadar fazla olursa gıda sıkıntısı çekilebilir, buğday ekilmezse un sıkıntısı olur. Kısacası çiftçi üretemese Ayçiçek ekmese sıvı yağda olmaz, patateste olmaz. Bu bağlamda Tarım Bakanlığı mutlaka bir çalışma yapıyordur. Destek ödemeleri yapıyor ama çiftçiler halen durumdan mutlu değiller. Tarla ekilirse herkesin karnı doyar. Ülkemizde toprak var ekilecek çok toprak var. Türkiye kadar iki ülkeyi doyuracak gıda üretme imkânı var.

Kurtuluş reçetesi zamların sonu gelmeli. Ülkemiz tüketim ekonomisinden çıkarak üretim ekonomisine hızla zaman kaybetmeden geçmelidir.