1-31 Mayıs Cilt Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Özel Adatıp Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Şenol, artan güneş ışınlarının cilt sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, özellikle bahar ve yaz aylarında korunmasız güneşe maruz kalmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Dr. Şenol, “Cilt kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Ancak doğru bilgilendirme, düzenli kontroller ve erken teşhis ile bu hastalıkla mücadelede önemli adımlar atılabilir” dedi.
“Güneş Işınları, Farkında Olmadan Cilt Hasarına Yol Açabilir”
Özellikle açık tenli bireylerin, çocukların ve yaşlıların UV ışınlarına karşı daha hassas olduğunu ifade eden Dr. Şenol, “Güneşin zararlı etkileri, sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde risk oluşturur. Ancak güneşin daha dik geldiği bu aylarda risk daha da artar. Her gün düzenli olarak yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanımı, fiziksel koruyucularla desteklenmeli; şapka, güneş gözlüğü gibi aksesuarlar da ihmal edilmemelidir” diye konuştu.
“Benlerdeki Değişiklikleri Ciddiye Alın”
Ciltteki ben ve lezyonların düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Şenol, şu ifadeleri kullandı:
“Ciltteki yeni oluşumlar, renk ya da şekil değişiklikleri, kabuklanma, kanama gibi belirtiler göz ardı edilmemelidir. Erken dönemde fark edilen cilt kanseri vakalarının tedavi başarısı oldukça yüksektir. Bu nedenle yılda en az bir kez dermatolojik muayene yapılmasını öneriyoruz.”
“Korunma Küçük Adımlarla Başlar”
Güneş ışınlarına karşı alınabilecek basit önlemlerin dahi cilt kanserini önlemede etkili olduğuna dikkat çeken Dr. Şenol, “11:00-16:00 saatleri arasında doğrudan güneş teması sınırlanmalı, açık alanlarda gölgelik tercih edilmeli ve güneş koruyucu ürünlerin düzenli kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir” şeklinde konuştu.