Zeynep Şişe / Tuğba Karaçalı

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde yaşayan çocukların yaralarını sarmak ve travmalarını hafifletmek için Adapazarı Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici ve gönüllü kursiyerler oyuncak üretimi yapmaya başladı.

Çeşitli figürlerden oluşan bez oyuncaklar diken usta öğretici ve kursiyerler, el emeğiyle hazırladıkları oyuncaklarla depremden etkilenen çocukların yüzünü bir nebze olsun güldürmek ve yaşadıkları korkuyu biraz da olsa unutturmak için yoğun bir çaba gösteriyor.

Deprem bölgesindeki çocukların gönüllerine dokunmak için oyuncak yapmaya karar verdiklerini söyleyen Adapazarı Halk Eğitim Müdürü Faruk Kıral, "Şimdi bölgede deprem olur olmaz biz hemen 6 Şubat itibari ile ilk etapta neler yapabiliriz değerlendirdiğimizde, tabi bölgede kış şartları olduğundan dolayı hızlı bir şekilde orada, enkazdan çıkan vatandaşlarımızın sıcak ortama kavuşabilmesi için üzerlerine tabi neyi var neyi yok hepsini maalesef yıkılan evlerin altında kaldı bıraktılar. O nedenle hızlı bir şekilde giyim üzerine odaklandık. Uyku tulumları diktik. Sayın valimizin talimatları, il milli eğitim müdürlüğümüzün koordinesinde ve takım elbiseler, eşofman takımları, polar takımları diktik. Tabi şu an itibari ile konteyner kentler kuruldu ve kurulma çalışmaları devam ediyor. Buralarda köy yaşam merkezleri, derslikler vs. kuruluyor. Bu aşamadan sonra, biz o bölgelerde enkaz altında oyuncaklarını bırakmış, gönüllerini bırakmış o evlatlarımıza, şu anda mutlu olabilmeleri için onların gönüllerine dokunabilmek adına, oyuncak üretimine başladık. Yani kademe kademe, merhale merhale, günün şartları neyi gerektiriyorsa öğrencilerimizin, vatandaşlarımızın yanındayız onları yapmaya gayret ediyoruz. Şu anda oyuncak üretimi yapıyor hocalarımız tam mesai." dedi.

El sanatları öğretmeni Nalan Yakın, "Depremzede çocuklarımız için ne yapabileceğimizi düşündüğümüzde, onların evlerini terk edip çadırlara yerleştiğini biliyoruz, kimi zaman şehirlerinden çıkıp başka şehirlere arkalarında evlerini bırakarak gittiğiniz biliyoruz. Tabii bunun karşısında el sanatları öğretmeni olarak neler yapabiliriz onu düşündük ve oyuncakların onlar için önemini biliyoruz.  Ve bunun üzerinde durduk bunun altını çizdik.  Depremzede çocuklara çoraptan oyuncaklar yapmaya başladık. Hem doğal olması bizim için çok önemliydi hem de elimizden gelen bir şeydi. El sanatları öğretmenleri ve gönüllü kursiyerlerin katılımıyla depremzede çocuklar için; çoraptan oyuncak kediler, ayıcıklar. Erkek çocukları için, köpekbalığı, kediler, balinalar vs. onları ürettik. Çocukların dikkatini çekecek şekilde ürettik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla da biz bunları haftada 500 adet üretim yapabiliyoruz. Hepsini teker teker onların yüzü gülsün diye güzel etiketlerle, güzel süslemeler yapıp süslüyoruz. Paketliyoruz. Kolileyip il milli eğitim müdürlüğümüze teslim ediyoruz.  Gerek burada depremzede çocuklarımızı hastanede ziyarete gittiğimizde onlara hediye etmek için ayırıyoruz. Burada yine yurtta kalan çocuklarımızı ziyaret ettiğimizde elimiz boş gitmemek için onlarında yüzü gülsün belki kiminin çocukluk arkadaşı olacak kimine de bir anı olarak kalacak bu oyuncak. Onun için üretmeye devam ediyoruz." dedi.

Usta öğretici Şerife Demir ise "Çoraptan bebek ya da erkek çocuklarına hayvan figürlerinden oyuncaklar yaptık.  Kız çocuklarına daha çok seçenek var. Erkek çocuklarına da kedi, tavsan… Bunun yanında küçük ayıcıklarımız var. Burada nalan hocamın çocukları geldiğinde onlara bıraktık yani hangilerini seçeceğini hangilerine gideceğini. Kediler, küçük kediler ve bebekler daha çok dikkatlerini çekti bizde onlara yöneldik." dedi.

dccf5b54-22fd-43c2-8e02-b6be6282c5abc564144d-dbf4-44dd-b650-4bd5ec3271b258e20d3e-6ab7-4837-ab32-c3d987675e5e2722f90b-4b50-48d0-8501-b9abd710fae18d464b46-e09d-460e-a502-f6ea0ecaa918