Demokrat Parti Sakarya İl Başkanı Zafer Adalet, Türkiye'nin gündemindeki borç ve fon soruşturmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya ve eşine yönelik iddiaların açıklığa kavuşturulması gerektiğine vurgu yapan Adalet, "163 milyon liranın kaynağı nedir?" diye sordu.
Adalet, açıklamasında şunları kaydetti:
"Türkiye’de gündemdeki borç ve fon soruşturması, kamuoyuna cevap bekleyen çok önemli soruları beraberinde getirmiştir.
Biz Demokrat Parti olarak kimseyi yargılamıyor, kimse hakkında hüküm vermiyoruz. Ancak millet adına sorulması gereken soruların da cevapsız bırakılmasına razı değiliz.
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya ve eski UYAP Kaya’nın yukarıda 163 milyon liralık bir yatırımla özellikle denizcilik hisselerinde işlem yaptığı ve kısa bir süre içerisinde bu yatırımın yaklaşık 2,2 milyar liralık bir değere ulaştığı ileri sürülmektedir.
İşte burada asıl soru şudur:
163 milyon lira nereden geldi?
Bu paranın kaynağı nedir?
Hangi gelirden, hangi hesaptan ve hangi finansal işlem sonucunda elde edilmiştir?
Bu büyüklükte bir sermaye neden tek bir kişiye yönlendirilmiştir?
Elbette 163 milyon liralık hisse alımı tek başına suç değildir. Ancak böyle büyük bir yatırımın zamanlaması ve sonrasında ortaya çıkan olağanüstü değer artışı dikkate alındığında, kamuya açık olmayan herhangi bir bilgiye dayalı işlem yapılıp yapılmadığının bağımsız biçimde araştırılması hukuk devletinin gereğidir.
Bundan başka verilecek olan siyasi değerlendirme, belgeler incelenerek, hesap hareketleri araştırılacak ve hukuki değerlendirmeyi yapacak olan bağımsız yargıdır.
Bir diğer önemli konu ise yaklaşık 2,2 milyar liranın Hazine’ye devredildiği yönündeki açıklama ne anlama gelmektedir?
Eğer bu para gerçekten Hazine’ye yatırıldıysa, bunun resmi belgelerle kanıtlanması açıklanması gerekir.
Hangi tarihte yatırılmıştır?
Hangi hesaptan çıkmıştır?
Hangi kamu hesabına aktarılmıştır?
İşlem gerçekten gerçekleşmiş midir?
Çünkü kamuoyuna göre açıklamalarla değil, belgelerle sağlanır.
Bu paranın sonradan Hazine’ye ödenmesi, varsa daha önceki eylemi hukuki açıdan ortadan kaldırır mı?
Bunun hukuki değerlendirmesini bağımsız yargı yapmalıdır. Ancak paranın iade edildiği iddiası, işlemin hangi bilgiyle yapıldığı ve savcılığa ulaşması nedeniyle ayrıca incelenmesi gereken noktalar bulunmaktadır.
163 milyon liranın kaynağı araştırılsın.
Hisse alış-satımlarının zamanlaması ve hesap hareketleri incelensin.
Varsa kamuya açık olmayan bilgiye dayalı işlemler bütün yönleriyle soruşturulsun.
2,2 milyar liranın Hazine’ye gerçekten aktarılıp aktarılmadığı, resmi belgelerle ortaya konulsun.
Ve bütün bunlar kişiler, makamlar ve siyasi kimlikler dikkate alınmaksızın yapılsın.
Çünkü Demokrat Parti’nin demokrasi anlayışında hukuk güçlüye başka vatandaşa başka uygulanamaz.
Bizim talebimiz hukuktur, adalettir, şeffaflıktır.
Bu soruların cevabı verilene kadar da kamuoyunun vicdanındaki soru işaretleri ortadan kalkmayacaktır.
Çünkü demokrasi güçlülerin değil, hesap verilebilirliğin rejimidir."





