14 Mayıs genel seçiminde sandık başına gitmeyen 8 milyon 352 bin 496 seçmen 13. cumhurbaşkanı seçiminde 2. turda sandık başına gider oy kullanırsa seçimin sonucu ne olur.

28. dönem Milletvekilliği seçimi bitti ama seçim tüm heyecanı ile Türkiye genelinde sürüyor. Cumhurbaşkanı kim seçile bilecek her iki adayda tempoyu artırdı oy oranını artırmak ilk turda sandık başına gitmeyen seçmeni sandık başına getire bilmek için adaylar sık sık sandık başına gidin çağrıları ve kendi partilerine rehavete kapılmayın çalışmaya devam edin çağrıları yapıyorlar.

13’üncü cumhurbaşkanı kim olacak?

28 Mayısta 2. turda Cumhurbaşkanı seçimi için nefesler tutuldu. 13. cumhurbaşkanı yeniden Recep Tayyip Erdoğan mı seçilecek? Karşısında 9 defa seçim kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu mu seçilecek? Yani seçimin galibi Cumhur İttifakın adayı mı yoksa Millet ittifakın adayı mı kazanacak?

Milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur için 6 gün sonra Cumhurbaşkanı hükümet sisteminde ilk kez 15 gün arayla 2. kez Türkiye sandık başına gidiyor. 14 Mayısta ilk turda 53 milyon 993 bin 714 sandık başına gitti katılım oranı  %88.92 olarak kayıtlara geçti. Sandık başına gitmeyen % 13.0275 8 milyon 352 bin 496 kişi oy kullanmadı.

Türkiye tarihinde 93.38 katılım

Türkiye tarihinin en yüksek katılımı seçimi 1987 yılında %93.38 katılımla sanık başına giden seçmen oy kullanmasıyla tarih kayıtlarında bulunuyor.

Cumhur ittifakı cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 49.42 oranında oy aldı. Millet ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 44.95 oranında oy almıştı. Sinan Oğan da yüzde 5.22 oranında oy almış her iki tarafa destek için 11 maddelik taleplerini iletmişti. Seçime 6 gün kalmasına rağmen henüz bir net sonuç yok. Pazartesi, bugün Ogan’ın akşamüzeri açıklama yapacağı belirtiliyor. 

Rehavet seçimi kaybettirir

Seçim her zaman sürprizlerle doludur. İkinci kez sandık başına gidecek olan seçmen her iki adayın yenilenmiş seçim vaatleri, söylemleri seçmenin kararını değiştirebilir. Bunun ilerisinde kararsız seçmen ya da sandık başına gitmeyen seçmen var bu sayı hiçte azımsanmayacak bir rakama tekabül ediyor. Yaklaşık 9 milyon seçmen yani bu ikinci tur seçiminde 1987 yılında yüzde 93 lük katılım oranı yakalanıldığında her iki adayın birbirine yakın olan oy durumuyla kazanmak için farklı bir sonuç olur.

Ben neden geçmiş yıllarda seçime katılımı ve sandık başına gitmeyen seçmenin etkisinin ne olabileceğini değerlendiriyorum bu nedenle siyasete seçim yarışında ben kazandım düşüncesi ya da tahminleri yanıltıcı olabilir kazandığınız seçimi kaybettirebilir.

Seçim biter sorunlar beklemez

Seçim sonuçları ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. 28 Mayısta seçim tamamlanmasının ardından hükümet kurulacak Türkiye’mizin acil çözüm bekleyen ekonomi, hayat pahalılığı, mültecilerin durumu ev kiraları fahiş artışı konut fiyatların yükselişi, kentsel dönüşüm İstanbul depreminin yaklaşıyor olması gereken tedbirlerin hızla alınılması. Deprem bölgesinde 11 şehrin normal hayata döndürmesi için çalışmaların aralıksız sürmesi gibi birçok konuların hızla çözümü bekliyor.