Nurettin Eryılmaz

Pandemi sonrasında vatandaşların tatil anlayışının değişmesiyle birlikte bungalov evleri ilgi odağı haline geldi. Sakarya'da tatil yapmak isteyen vatandaşlar Sapanca'daki bungalov evleri tercih ederek hem doğa ile iç içe vakit geçirirken, hem de Sapanca Gölü manzarasının tadını çıkartıyor.

DOLANDIRICILARIN YENİ HEDEFİ: BUNGALOV
Ancak bungalovlara artan bu ilgi sonrasında şikayetler de gelmeye başladı. Çeşitli yöntemlerle binlerce kişiyi tuzaklarına düşüren dolandırıcılar, bu kez de sosyal medyada kendilerini bungalov ev işletmecisi gibi tanıtıp, rezervasyon adı altında para alarak vatandaşları tuzağa düşürmeye başladı.

BUNGALOV İŞLETMECİLERİ DERNEK KURUYOR
Bu tuzağa düşenlerin sayısı gün geçtikçe artmaya başlarken, Sapanca'daki bungalov ev işletme sahipleri bu dolandıcılığın önüne geçmek için dernekleşme kararı aldı.

En az dolandırılan insanlar kadar işletme sahipleri olarak kendilerinin de mağdur olduklarını söyleyen Ali Safha Alaçam, HALK54'e özel yaptığı açıklamada, Sapanca Villa ve Bungalov İşletmeciliği (SAVİBU) adı altında dernek kuracaklarını ve bu süreçte geçici başkanlık görevini üstlendiğini ifade etti.

Alaçam, "Bununla ilgili bir dernekleşme sürecini başlattık. Nasipse çok kısa zamanda Sapanca Villa ve Bungalov İşletmeciliği (SAVİBU) olarak derneğimizi kuruyoruz. Bu süreçte geçici başkanlık görevini üstlendim. 6 ay içerisinde çok hızlı bir çalışma yapıp en kısa zamanda misafirlerimizin güvenli ve keyifli tatil yapmaları için elimizden gelen yardımı sağlayacağız. Bütün dernek üyelerimiz Sapanca’da şu anda 700'e yakın konaklama işletmesi bulunuyor.  Bunların 100 tanesi butik otel. 600 tanesi villa bungalovdan oluşuyor. Bunların hepsiyle bir organize olup, tek bir platformda buluşup güvenli turizm için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

BUNU YAPARSANIZ TUZAĞA DÜŞMEZSİNİZ!
Bungalov kiralayacakların dolandırıcılara karşı dikkatli olmalarını isteyen Ali Safha Alaçam, "Mesela her bir işletmenin sosyal medya hesabı var. Bu sosyal medya hesaplarının bir geçmişi bulunuyor. En az 6 aylık 1 yıllık, 2 yıllık, 3-5 yıllık işletmeler var. Şöyle geçmişe yönelik bakıp paylaşımları incelerlerse tuzağa düşmezler. İkincisi sahte hesapların genellikle takipçileri de sahte hesaplar oluyor. Alt kısımlarına baktığınız zaman yorum yapma kısmı kısıtlanmış oluyor. Telefonla görüşmüyorlar whatsapp hattı üzerinden rezervasyon alıyorlar. Bu konularda dikkatli olursanız sıkıntı çekmezsiniz. Profilleri incelediğiniz zaman bu dolandırıcılar 900 TL, 1000 TL gibi rakamlara sabah kahvaltısı öğlen yemeği, akşam yemeği dâhil paketler sunuyorlar. Fakat Sapanca’da bu hizmeti sağlayacak bir hizmetimiz bulunmuyor. Çoğunlukla bizler oda+kahvaltı şeklinde hizmet veriyoruz buna da dikkat etmeniz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Alaçam, "Her bir işletmemizin ilçe belediyesinden alınmış çalışma ruhsatı bir de vergi dairesinden alınmış vergi kaydımız var. Biliyorsunuz rezervasyon anında sizlerden kaparo istiyorlar. Bir ön ödeme istiyorlar. Bunun için bir hesap numarası yolluyorlar size. Bu hesap numaralarını ev sahiplerinden talep edeceğiniz vergi dairesi kaydıyla veya işletme ruhsat görüntüsünün bir kısmını görerek kendiniz de teyit edebilirsiniz. Takıldığınız noktada inşallah bir ay gibi kısa bir sürede hemen derneğimizin web sitesinden üyelik bildirimlerini yayınlayacağız ve bütün işletmelerimizi oradan da kontrol edebileceksiniz." dedi.

"DOLANDIRICILAR YÜZÜNDEN SEKTÖR KÖTÜ DURUMA GELDİ"
Son zamanlarda sektörün iyi konumlara geldiğini ancak sosyal medya dolandırıcıları yüzünden çok kötü duruma geldiklerini belirten Tolga Çömlekçioğlu, "Bununla ilgili mücadele etmeye çalışıyoruz ama malum internet olduğundan dolayı sistem çok ağır işliyor. Bununla ilgili emniyetin diğer kaymakamlığın, belediyenin birçok çalışmaları var ama başa çıkamıyoruz, dolandırılıyoruz. Bu da rezervasyon alırken bizi çok kötü durumlara sokuyor. Bununla ilgili çalışmalar olacak. Dernek olarak bazı çalışmalar yapacağız ama şimdilik durum böyle" diye konuştu.