1 Ocak 2026 tarihinde başlayan ve birliğe bağlı 61 odada gerçekleştirilen seçim süreci, 31 Mart itibarıyla tamamlandı. Nisan ayında ise SESOB başkanlığı için adaylık süreci resmen başladı.
Başkanlık için ilk adaylığını açıklayan isim Sakarya Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Kabacan oldu. Kabacan’ın ardından Sakarya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yusuf İlkhun ile Sakarya Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Bektaş da adaylığını duyurdu.
Seçim sürecinin ilerleyen döneminde Yusuf İlkhun, aldığı kararla adaylıktan çekilerek Ali Bektaş’a destek verme kararı aldı.
HASAN ALİŞAN ADAY OLMADI
Uzun yıllardır SESOB Başkanlığı görevini sürdüren Hasan Alişan ise sağlık sorunları nedeniyle yeniden aday olmadı. Alişan, yerine Kamyon ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Onur Özkan’ı desteklediğini açıkladı.
Önceki gün oda başkanlarıyla bir araya gelen Alişan’ın veda buluşmasının ardından gözler tamamen seçim gününe çevrildi.
SESOB başkanlık seçimi, 9 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de Serdivan’daki Şehri Mahal Düğün Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Seçimde, 61 oda başkanı ile yönetim kurulu üyelerinden oluşan toplam 445 delege oy kullanacak. Üç adayın yarışacağı kongre öncesinde son hazırlıklar sürerken, seçim kulisleri de hız kazandı.
KRİTİK İLÇELER SEÇİMİN KADERİNİ BELİRLEYECEK
Seçimde sonucu belirlemesi beklenen en önemli unsurun, delege sayısı yüksek ilçeler olduğu değerlendiriliyor.
Bu kapsamda Akyazı’da 8 odaya bağlı 56 delege, Hendek’te 3 odaya bağlı 23 delege, Karasu’da 2 odaya bağlı 18 delege,
Sapanca’da 2 odaya bağlı 18 delege oy kullanacak. Söz konusu ilçelerdeki oy dağılımının, başkanlık yarışının sonucuna doğrudan etki etmesi bekleniyor.
DİĞER İLÇELERDEN 7’ŞER OY ÇIKACAK
Öte yandan Taraklı, Söğütlü, Pamukova, Kocaali, Kaynarca, Karapürçek, Geyve, Ferizli ve Alifuatpaşa’dan ise başkan ve yönetim kurullarıyla birlikte toplam 7’şer oy kullanılacak.
MERKEZİ ODALARIN OYLARI DA KRİTİK
Delege sayısı yüksek merkezi odalar da seçimde belirleyici rol oynayacak.
Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Sakarya Lokantacılar Odası, Sakarya Oto Sanatkarlar Odası ile Sakarya Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası’ndan 9’ar oy kullanılacak.
Diğer odalarda ise başkan ve yönetim kurullarıyla birlikte 7’şer oy sandığa yansıyacak.
SESOB seçiminde sonucu özellikle delege sayısı yüksek dört ilçe ile merkezi konumdaki dört büyük odanın oylarının belirlemesi bekleniyor.




