Veteriner hekim Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada, köpeklerde obezitenin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Birliği'nin son toplantısında, obezitenin artık köpeklerde de resmen bir hastalık olarak kabul edildiğini vurgulayan Yıldız, bu durumun veteriner masraflarını artırdığını ve bazı hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
Veteriner hekim Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Obezite, vücuttaki aşırı yağın sağlığı olumsuz etkileyecek noktaya kadar gelişmesiyle oluşan bir durumdur. 1 Aşırı kilolu köpeklerin yaşam süreleri kısalır, 2 yaşam kaliteleri olumsuz etkilenir ve 3 osteoartrit, diabetes mellitus ve bazı neoplazi türleri de dahil olmak üzere diğer rahatsızlıklara yatkınlıkları vardır. 4
Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Birliği'nin yakın zamanda gerçekleştirdiği One Health toplantısında, köpeklerdeki obezite resmen bir hastalık olarak sınıflandırıldı; bu, insanlardaki sınıflandırmayla tutarlıdır.
Evcil hayvanlarda obezite, veterinerlik masraflarının artmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Yaklaşık olarak üç veteriner hastasından biri aşırı kilolu kabul edilir. Artan veterinerlik masrafları, yaşam kalitesinin azalması ve kanser riskinin artması obeziteyle ilişkilidir. Basit diyet değişiklikleri, egzersiz ve farkındalık önerilir ve yakından takip edilirse sonuç verir.
Köpeklerde obezitenin nedenleri nelerdir?
Sağlıklı bir köpekte obezitenin en yaygın nedenleri, yüksek yağlı ve düşük lifli diyetler sunma, porsiyonlu beslenme yerine serbest seçimli beslenme, aşırı ödül maması veya masa artıkları ve hareketsiz yaşam tarzları gibi beslenme düzenleridir. Ancak, obeziteye birçok faktör katkıda bulunabilir ve hipotiroidizm, Cushing Hastalığı, genetik veya belirli ilaçlar gibi tıbbi durumlar da rol oynayabilir.
Köpeklerde obezitenin riskleri nelerdir?
Obezite vücudun hemen hemen her önemli organını ve sistemini etkiler ve sıklıkla daha kısa yaşam sürelerine yol açar.
Köpeklerde obezitenin en yaygın riski, artritin kötüleşmesidirçünkü fazla kilo, köpeklerin kemikleri, eklemleri ve kaslarıüzerindeki stresi artırır. Ancak obezite, artritin gelişmesinekatkıda bulunabilir çünkü vücutta aşırı miktarda yağ hücresimevcut olduğunda, iltihap sürecini zamanla sürdürerek artritingelişmesine katkıda bulunabilen proinflamatuar aracılarsalgılarlar. Obezite ayrıca, akciğerleri ve solunum sistemleriüzerindeki ek ağırlık nedeniyle anestezi altına girmelerigerektiğinde köpekleri daha yüksek komplikasyon riskine sokar.
Köpeklerde Obezite Tedavisi
Köpeklerde obezite tedavisi, kilo kaybına ve ardından yaşam boyu sağlıklı bir kilonun korunmasına odaklanır. İnsanlarda olduğu gibi, kalori alımında azalma ve egzersizde artış, kilo kaybı sağlamanın sağlıklı yoludur. Veterineriniz porsiyon boyutları, beslenme saatleri, ödül sıklığı, uygun yiyecekler ve egzersiz seçenekleri hakkında önerilerde bulunacaktır."