Hüseyin Cumalı yazdı...

Dün yazmaya başladık. Bugün devam edelim. Mevzu ne! Sapanca’daki Bungalovlar, lüks bir otel ve konaklama tesislerinin sularını Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri tarafından kesildi. Peki neden kesildi! Anlatalım…

*

TV 264 ekranlarında yayınlanan Gazeteciler Soruyor isimli tartışma programında daha önce konuştum. Dünkü köşe yazımızda da belirttik. Şunu herkes iyi bilsin ki Sapanca’da yasalara uygun Bungalovlara herkes gibi benim de sözüm yok. Tam tersine destekliyoruz. Sonuçta ilçeye katma değer kazandırıyorlar…

*

Peki sıkıntı ne! Kaçak ve gölden direkt su alan işletmeler var. En büyük sıkıntı bunlardan kaynaklanıyor. Bir de hobi amaçlı bahçe sulama aboneliği, tarımsal faaliyetlerini yürütmek için aboneliği ile Bungalovları işletenler var. Bunlar kaçak değil ama yasa önünde usulsüz kullanıyorlar…

*

İsterseniz önce Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam ne diyor, ona bakalım. Sapanca Belediyesi'nin uzun yıllar önce Bungalovlara işletme ruhsatı verdiğini, bu işletmelerin ilçe istihdamına ve ekonomisine fayda sağladığını belirten Başkan Alaçam, herkesin iş sahibi olmasıyla ilçedeki asayiş olaylarının bile azaldığına vurgu yapıyor…

*

Başkan Alaçam, “Tamam, bazı işletmelerde abonelik yok. Ancak bu işletmelerin su saatleri bulunmaktadır. Abonesi olmayıp su saati bulunan işletmelerin hepsine zaten kullandıkları su miktarı kadar faturalar kesilip fatura bedellerini ödüyor. Biz kesinlikle bedava su kullanmıyoruz. Tam aksine herkesin ödediği bedelin yüzde 30 fazlasını ödüyoruz” diyor…

*

Başkan Alaçam, “Bu bölgedeki işletmelerimiz 3-4 yılı aşkın süredir buradalar. Bunların bir önceki dönemde verilen belediye tarafından resmi iş yeri ruhsatları var, vergilerini ödüyorlar, su faturalarını ödüyorlar. Park ve bahçe ile tarımsal sulamadan su aboneliği olanların sularının kesilmesini doğru bulmuyoruz “diyor…

*

Peki Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ne diyor, bir de ona bakalım. Bungalovların Sapanca Belediye'nin kestiği iş yeri çalışma ruhsatı olduğunu belirten Başkan Alemdar, söz konusu tesislerin iskanlarının olmadığı için herhangi bir ruhsat kesilemeyeceğini, şu anda kullanılan ruhsatların hukuksuz olduğunun altını çiziyor…

*

Başkan Alemdar, “ Ticari işletmelerde kaçak su, hobi amaçlı bahçe sulama aboneliği, tarımsal faaliyetlerini yürütmek için abonelik, kuyu suyu ve gölden direkt olarak su kullananları tespit edildi. Aynı zamanda kanal katılım payı ödemeyen işletmelerin bugüne kadar atık sularını kontrolsüz şekilde nereye bıraktığı da bilinmiyor” dedi…

Alemdar, “Bu yüzden başlattığımız denetimlerle hem şehrimizin su kaynaklarını hem de doğasını koruyacağız. Yasalara uygun şekilde çalışmalarını sürdüren işletmelere kesinlikle bir işlem yapılmıyor. Hukuki çerçevede işlemler ilerliyor. O ruhsatların hepsi hukuksuz, oraları yıkamayacağımızı mı sanıyorsunuz! Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak su kaynaklarını korumak ve kontrolü olmayan atık suların doğayı kirletmesine izin vermeyeceğiz” dedi…

*

Şimdi burada bir duralım. Bungalovcular Başkanı Ali Safa Alaçam kısaca, “Bazı Bungalovların yasaya uygun kaydı olmayabilir ama biz kaçak su kullanmıyoruz. Her işletmede su saati var ve kullandığımız suyun da parasını ödüyoruz. Dolayısıyla parasını ödediğimiz suyun kesilmesi bizi mağdur ediyor” diyor…

*

Başkan Alemdar ise, “Ticari işletmelerde kaçak su, hobi amaçlı bahçe sulama aboneliği, tarımsal faaliyetlerini yürütmek için abonelik, kuyu suyu ve gölden direkt olarak su kullananlar tespit edildi. İskan ruhsatı olmadığı için bu tesislere herhangi bir ruhsat kesilemez. Şu anda kullanılan ruhsatlar hukuksuz” diyor…

*

İki tarafta kendini böyle ifade ederken peki ama ne olacak! Bir tarafta ekmekleri için çırpınan esnaf var, bir tarafta ise yasaları uygulamak zorunda olan resmi bir kurum var. Bence ilk olarak Sapanca Gölü’nden su sayacı olmadan kaçak su alanların suyu kesilmelidir. Kimse Sapanca Gölü’nden istediği kadar su alıp kullanamaz…

*

Geçmiş yıllarda da göl çevresinde bulunan tarla, bahçe ve peyzaj ürünleri yetiştirenler gölden istedikleri gibi su alıyordu. Ulusal televizyon kanallarına bakın. Dünyada susuzluk hakim ve susuzluk giderek artıyor. Türkiye’de birçok ilde araba, halı yıkamak yasaklandı. Çeşmeden akan içme suyu ile bağ, bahçe sulamak yasaklandı. Dolayısıyla kimse gölden babasının malı gibi su çekemez…

*

İkinci ise su sayacı olmayan Bungalovlar tespit edilmeli ve mühürlenmelidir. Öyle bir dünya yok. Kaçak su kullanan kim varsa hakkında gereği yapılmalıdır. Ben ayda evim için 1.100 TL su parası ödüyorum. Sen ise günlüğü 10 ile 14 bin TL’ye kiraya verdiğin Bungalov’da kaçak su kullanacaksın. Biz enayi miyiz! Biz üzümlü top kek miyiz! Su sayacı olmayan bütün Bungalovların suları kesilsin…

*

Gelelim hobi amaçlı bahçe sulama aboneliği, tarımsal faaliyetlerini yürütmek için aboneliği olanlar Bungalov sahiplerinin durumuna. Başkan Yusuf Alemdar’ın da dediği gibi bir gerçek var. İşletmelerinizde hobi amaçlı bahçe sulama aboneliği, tarımsal faaliyetlerini yürütmek için aboneliği kullansanız da yapılan iş usulsüzdür. Bunu Başkan Alemdar değil yasalar diyor…

*

Ancak Bungalov sahipleri işletmelerini bırakıp kaçmayacaklarına göre ortak bir yol bulunabilir. Bence bu Bungalov sahiplerine zaman tanınmalıdır. Peki ama neden böyle diyorum! Çünkü bu işletmeler en azından direkt kaçak su kullanmıyor. Kullandıkları kadar suyun parasını da ödüyorlar. Bu nedenle işletme sahiplerine belli bir süre tanınıp bir çözüm yolu aranabilinir. Bence en doğrusu bu ve diyalog yoluyla bir yol haritası izlenmelidir…

*

İşte tam bu nokta da Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam’a çok iş düşüyor…

*

Devam edecek…