Bakan Şimşek Sakarya'da konuştu: "Türkiye ekonomisi şoklara karşı dayanıklı"
Bakan Şimşek Sakarya'da konuştu: "Türkiye ekonomisi şoklara karşı dayanıklı"
İçeriği Görüntüle

Kamu bankalarında kredi kullanımına ilişkin uygulamalarda önemli bir değişikliğe gidildi. Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank’ın 9 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiği olağan genel kurullarda alınan kararla, kredi, kredi kartı ve çek karnesi kullanımına yönelik sınırlamaların kapsamı genişletildi.

KAPSAM GENİŞLETİLDİ
Daha önce yalnızca yönetim kurulu üyeleri, eşleri ve velayet altındaki çocuklarını kapsayan düzenleme, yeni kararla birlikte ikinci dereceye kadar akrabaları da içine alacak şekilde yeniden belirlendi.

Bu kapsamda yönetim kurulu üyelerinin anne, baba ve kardeşleri de sınırlamalar dahilinde değerlendirilecek.

KREDİ LİMİTLERİ SINIRLI OLACAK
Söz konusu kişilerin kamu bankalarından kredi, kredi kartı ve çek karnesi kullanabilmesine imkan tanınırken, kullanımın belirlenen yasal sınırları aşamayacağı belirtildi. Bankacılık Kanunu çerçevesinde kredi limitlerinin, yönetim kurulu üyelerinin aylık net ücretinin belirli katlarıyla sınırlandırılmaya devam edeceği ifade edildi.

HAZİNE DESTEKLİ KREDİLER MUAF
Düzenleme kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sübvanse edilen Hazine faiz destekli krediler ise kapsam dışında bırakıldı. Bu doğrultuda tarım ve esnaf kredileri için mevcut uygulamanın devam edeceği belirtildi.

Ziraat Katılım Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden sağlanan tarımsal destekli krediler ile Halkbank aracılığıyla verilen esnaf kredilerinin düzenlemeden etkilenmeyeceği aktarıldı.

“KURUMSAL ŞEFFAFLIK” VURGUSU
Yetkililer, yapılan düzenlemenin kamu bankalarında kurumsal yönetim ilkelerini güçlendirmeyi hedeflediğini belirterek, uygulamanın hesap verebilirlik, şeffaflık ve sorumluluk ilkeleri çerçevesinde bankacılık standartlarını daha ileri taşıyacağını ifade etti.