İnsanların kaybı olduğunda buna üzülmeleri gayet doğal.  Üzülme, ne kadar şanslısın, bak insanlar hala enkaz altınlar, yaşıyorsun daha ne olsun gibi cümleler üzülmesinin yada yasını tutmasının yanlış olduğu mesajını vermiş oluyor.

Geçecek gibi cümleler ise karşı tarafı önemsemediğinizi gösteriyor. Psikolojik ilk yardım dediğimiz kişinin yanında olmak, istediğini anlatmak, neyi ne kadar anlatmak istiyorsa onu dinlemektir.

Burada bir şeyleri anlatması için onu zorlamamak ve detayları sormamak  oldukça önemlidir. İnsanlar yardım etmek amacıyla bir şey yapmaya çalışıyorlar. Yardım için  travma yaşayan kişinin  sadece onun yanında olduğunu ve güvende olduğunu söylemek yeterli olacaktır.

Karşınızdaki kişi konuşmak istemiyor, yardım almayı kabul etmiyorsa  onu zorlamamak gerekir. Ona ne zaman isterse yanında olunacağı, yardım etmeye hazır olduğunuzu bilgisini verebilirsiniz.

Bu süreçte ona verdiğiniz teselli cümleleri nasihatler onu iyi hissetmeyecek, aksine onu kötü hissetmesine ve öfkelenmesine neden olacaktır.  Yasını tutmasına saygı göstermek yeterli olacaktır. Sadece duygularını paylaşmaları için alan ve zaman gerekir.

Unutmayalım ki yaptığımız yardımları, insanların ve  çocukların video ve fotoğrafları çekip yayınlamak onların kişisel haklarına zarar verir. 

Şöyle düşünelim siz onların yerinde olsaydınız sizin çocuğunuzun resmini çekip sosyal medyada paylaşsalar ne hissedersiniz ?