Mülteciler gitsin mi? Gönderilsin mi? Sıcak gündemin başlığı bu. Sakarya’da vatandaşlar bu tartışmaya dâhil oldu, mültecilerin hepsinin gönderilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Ülkemizde sığınmacıların kendi ülkelerine geri gönderilmesi konusu siyasetin en sıcak ve yoğun tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Suriye’de 2011 yılında isyancıların başlattığı gerilim bir ay içinde büyüyerek iç savaşa sürüklenmişti. Suriye’de milyonarca kişi Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerine sığınmıştı. Aradan geçen 10 yılı aşkın süredir ülkemizde geçmiş yıllardaki rakamlara göre 3 milyon 762 bin aşkın sığınmacı yaşıyor. Bu sayı 8 milyon olaraktan telaffuz ediliyor.

Sakarya’da valiliğin aylar önce yeni aldığı karara göre artık ilimiz sınırları içine mülteci kabul edilmiyor. Bu önemli bir gelişme . Çünkü şehrimizde yeterince mülteci var. Sadece Suriye’de değil başka ülkelerden de var. 

Sakarya’da Suriyeli sığınmacı sayısı 15.744 kişi, son net olmayan rakamlara göre 30 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor. Adapazarı’nda il genelinde sığınmacı yoğunluğu net bir şekilde görülebiliyor, Örneğin Gar Meydanı, Demokrasi Meydanı, Adapazarı’nın yoğun olan Tığcılar Mahallesi, Çıracılar Mahallesi, eski doğum evi hastanesi çevresi ve şehirde ticaret yapan onlarca mülteci işyerleri ve Arapça tabelalarını görmek mümkün.

Muhalefet partilerinin 2023 genel seçim sürecinde gündeme taşıdıkları mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi konusunda kararlı açıklamaları toplumda olumlu karşılık buldu. Sokakta ekonomi ve mültecilerin durumu sıcaklığını koruyor. AK parti mültecilerin geri gönderilmesi konusunda bu güne kadar geri gönderilmeyecek tutumunu değiştirdi.

Gönüllü olarak geri gönderme projesi hazırladıklarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Bir milyon mültecinin ülkelerine güvenli bölgelerine geri gönderecek tarımsal istihdam ve tek katı konut yapılması gibi proje çalışması üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Her gün ben sokaklarda vatandaşlarla gündemle ilgili röportajlar yapıyorum. Mülteci konusunda çok sayıda röportaj yaptım. 10 kişiden 9'u mültecilerin tamamının ülkelerine geri gönderilmesini isteyerek kendi ülkemizde rahat yaşayamadıklarını söylüyorlar.

Mülteciler 10 yılı aşkındır ülkemizde buluyorlar. Geri gönderilmesi konusu tartışılıyor. Proje kapsamında geri dönüşler nasıl ve ne zaman başlar beklemek, görmek gerekiyor. Tabi herkes kendi ülkesinde, kendi vatan toprağında huzur içinde yaşaması temennimizdir.

Suriye’de iç savaş bitmiş gibi görünüyor. İdlib bölgesinde halen iç çatışma riskinin var olduğu belirtiliyor. Suriye’de başta Rusya, Amerika ve Türkiye diğer ülkelerin askerleri varlıkları sürüyor. Komşu ülke Suriye’de bir an önce çatışma gerilim ortamı sona erer ve normal yaşam sürecine dönmelerini dileriz.