2023 yılı başlarına kadar ev kiraları 1000 TL en yükseği 2 bin ile 3 bin TL idi. Yıllık zam oranı yüzde 12 oranında zam yapılıyordu.

Hayat pahalılığı yoktu

Yıl 2019 Asgari Ücret 2019 Brüt (Aylık): 2.558,40 TL Asgari Ücret 2019 Net: 2.020,59 TL. Asgari Ücret 2019 Brüt (Günlük):  85,27 TL. O zaman gerçi bugün olduğu gibi hayat pahalılık konuşulmuyordu. Bir adet ekmek o zaman 2 TL 50 kuruşa alınıyordu. Yaşam standardı fena değildi ev kiraları 3 de bir oranındaydı.

Aylıklar kiraya ekmeğe yetmiyor

Yıl 2023 Aralık ayında yeni yıl için Asgari Brüt Ücret (20.002,50 TL saatlik asgari brüt ücret tutarı 88,90 TL açıklandı. Ev kiraları 13 bin 15 bin TL yıllık zam oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Bu şartlarda ev kiraları aylık ücretleri geçti. Bir aylık doğal gaz faturası 2023 ya da 2024 yılında ortalama 1000 TL. 2019 yılında 1000 TL ev kirasıydı. Şuan 2023 Aralık ayı yılın son günündeyiz. Bir ekmek 10 TL bir simit 10 TL şehir içi dolmuş ücreti 13 TL 50 kuruş. Yani anlatmak istediğim şu; Ekonomi son 2019 yılından sonra aradan 5 yıl geçmiş hayat pahalılığı yüzde 500 olmuş ülkemizde nasıl olurda ev kiraları aylıkları geçer insanlar ne yer ne içecek bunu düşünen var mı?

Ev kirasında taban fiyatı olmalıydı

Eğer hükümet ev kiraları için zam oranını yüzde 25 olarak sabitlerken şunu da yapmalıydı bir ev 3+1, bir 2+1 ev kiralarını metrekare üzerinde hesaplayarak aylığın 3 de biri geçmeyecek tavan fiyat belirleseydi şuanda kiraları 15 bin TL olmazdı en çok 8-9 bin TL olurdu.

Kira fiyatlarını belediye belirlesin

Öyle bir sektör oluştu ki adım başı emlakçı var, oturduğu yerden evi kiraya veriyor. Bir kira bedeli komisyonu kiracıdan alıyor kiracının parası olsa ev sahibi olur. Neden komisyon yükü kiracıya vuruluyor? Bununla ilgili yasal düzenleme şart. Emlakçı aracı olmaktan çıkarılsın. Bu işler belediyelere verilsin. Nasıl mı; Almanya’da sistem belediye üzerinden evler kiraya veriliyor. Almanya’da belediyeler semte göre evin metrekaresine göre fiyatı belediye belirliyor. Kira sözleşmesini belediye ile yapıyor. Ev sahibi kiracı ne yüzyüze ne karşı karşıa geliyor. Kiranın bedelini banka üzerinden yatırıyor.

Eğer 2024 yılında konut kiraların tavan rakam sabitlenmezse kiracı ev sahibi kavgaları sürecek. Ev sahibi kiracı itilafı nedeniyle olaylar birbirlerini öldürmeye kadar gidecek. Çünkü emekli aylığı asgari ücret belli 17 bin TL ev kirası 15 bin TL 4 kişilik aile nasıl geçinecek? Ailede 4 kişi çalışsa 68 bin TL yapıyor. Ev kirasını düş temel ihtiyaç ve faturalar ile yoksulluk sınırı) 46.573,3 TL olarak hesaplandı. Bu şartlarda sosyal hayat yaşamadan hep çalışıp ev kirası fatura ödeyecek kıyafet alarak yaşayacak monoton bir hayat robotlaşmış bir hayat yaşamak zorunda kalacağız. 

Bir kişi beş kişiyi bakamıyor

Oysa eskiler hep eleştiriliyor ya 2000 yılı öncesi ailede bir kişi çalışıp 5 kişilik 8 kişilik aileye bakabiliyordu. Şimdi şunu diyorsunuzdur yok öyle yan gelip yatmak herkes çalışacak tamam çalışsın tabi ki hesap yukarda ortaya koyduk herkes çalışsa da parada yetmiyor. Sosyal hayat ölüyor robot gibi yaşamaya devam. Eee diyeceksiniz ki herkesin parası var arabaları var yollar araba kaynıyor. Kafeler lokantalar AVM’ler tıklım tıklım herkes her şeyi alıyor. Parası olan harcıyor ya da bir hafta lüks yaşayıp 3 hafta parasız yaşayanları biliyor görüyoruz. Herkes parasına göre hareket etmeli azami tutumu elinden bırakmamalı. Bu örnekler ekonominin iyi olduğunu göstermez gerçekleri görmemizi göz ardı edemez.

Keşke ekonomi 2019 yılındaki gibi olsa
Ülkeyi yönetenler halkın yaşamını kolaylaştırmak, halkın yaşam kalitesini artırmak durumundalar. Bu bağlamda aylıklar artırıldıkça ev kiraları aylıkları geçiyor. Herkesin yaşam zorluğu hep devam ediyorsa şu gerçeği unutmamak gerekir. 2019 yılındaki matematiksel gerçeğin yeniden sağlanması ile herkesin rahat bir nefes alarak yaşamını sürdürebileceği gerçektir. 2024 yılında bu gerçeği ve hayatı kolaylaştıran bir yöntemde her ferdin kavuşması özlemi dileğimizdir.