Meydana gelecek deprem için önceden bina yıkımı ve ekonomik yıkıma yönelik en üst teknolojiyle tedbir almak şart olmalı.  Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin hasarına ilişkin maliyetin; 25 ile 84 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

06 Şubat pazartesi sabaha karşı saat.04.17 de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Hemen ardından 9 saat sonra Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana gelirken, 6 binin üzerinde ise artçı depremler meydana geldi.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam vefat edenlerin sayısı 40 bini aştı, 75 bini aşkın vatandaşımız ise yaralandı.

Ülkemiz için nasıl ki mili savunma önemli nasıl ki ekonomi politikası önemli deprem konusunda aynı şekilde önem arz etmelidir. Projelerle yapılacak harcamalar ne kadar önemliyse, depremin meydana gelmesiyle ülkenin ekonomisine ve insan yaşamına vereceği zararın kayıpların önüne geçilmesi, sıfır zarar hedefiyle yeni bir stratejiye geçilmesi gereklidir.

Neden her deprem sonrasında bazı şeyler kafamıza dank ediyor. Neden canımızdan, evimizden, sevdiklerimizden olmadan önce tedbirimizi almıyoruz. Deprem öncesinde alınacak tedbirin ne kadar önemli olduğunu ne zaman anlayacağız. Depremde canımızı korumasını ümit ettiğimiz evlerimizin yeteri kadar kontrol edilmediği ortada.

Rahmetli, eski Rasathane Müdürü Ahmet Mete Işıkara ‘deprem öldürmez bina öldürür’ sözünü bir kere daha anımsamak ve anımsatmak istiyorum. Bugünlerde tekrardan anlıyoruz ne kadar doğru bir söz söylediğini.

Sürekli depremlerle karşı karşıya kalan Japonya Devleti, deprem yönetmeliğine sıkıca bağlı. Ülkedeki tüm yapılar bu şekilde inşa ediliyor ve düzenli olarak denetleniyor. Yüksek katlı binalar var ve bu yapılara esneme payı denilen bir sistem uygulanıyor. Bina temeline eklenen kauçuk tamponlar sayesinde deprem anında yerden gelen titreşimler binayı titretmek yerine sallıyor. Bina esneyerek gelen şiddetli darbeyi yumuşatıyor. Peki neden biz bu sistemi uygulayamıyoruz?

Sismik izolatör sistemi Sakarya Kadın Doğum Hastanesinde ve Korucuk’ta yapımı süren bin yataklı hastane binasında var. Ayrıca Atatürk bulvarında ziraat bankası Telekom binasında da var. Deprem yönetmeliğine göre kullanılan demir Beton kalitesi C-30 ile C- 35 kullanım zorunluluğu var. Deprem izolatöründe buna eklenmesi gerekir. Maliyeti çok olabilir ama insan hayatının üstünde hiçbir maliyet önemli değildir.

Bu bağlamda bizim Japonya’nın tecrübesinden yararlanmamız gerekiyor. Japonların tecrübesini bizde Türkiye’mizde kullanarak daha fazla can kaybını önleyebiliriz.