Suçluluk psikolojisi diğer bir adıyla sağ kalma suçluluğu kişinin travmatik bir olaydan sağ kalarak kurtulduğunda yanlış bir şey yapmış gibi düşünmesine yol açan zihinsel bir durumdur.

Genelde salgın hastalıklar, tecavüz, terörizm, doğal afetler, büyük çatışmalar, kazalardan kurtulan kişiler, arkadaşları ve aileleri arasında yaşamda kalan kişilerde görülen bir durumdur.

Sağ kalma suçluluğu ile başa çıkamayan insanlar sizin de duygusal olarak güçlü olmamanız adına baskı yaparlar. Hayatın akışına ayak uydurmakta zorlanıp içe kapandıklarından dolayı da sosyal olan herkesi suçlarlar.

Bu durum beraberinde kişide ölüm korkusu, kaygı, kaybetme korkusu, panik bozukluk, anksiyeteyi tetikler.

Sağ kalma yani suçluluk psikolojisinden korunmanın tek yolu farkındalıktır.

Sağ kalma suçluluğu psikolojisinde olanlar, günlük hayatlarına devam edemeyip aynı olaya takılı kalırlar, sürekli kaygı halinde olup ölüm korkusu yaşarlar, yaptıkları günlük rutin işlerden zevk alamazlar, kendilerini çaresiz hissederler, yemeden içmeden kesilebilirler, uyku problemi yaşarlar, başına aynı olay gelmediği için mağdur insana karşı kendini kötü, suçlu hissederler.

Birilerinin adına üzülmek, kişilerin ağır darbeler aldığı yaralarını sarmak, zorda olanlara elinden geldiğince yardım etmek, mağdur olanların yanında olmak için suçluluk psikolojisinde olmaya gerek yoktur. Aksine karşı tarafın toparlanmasına yardımcı olabilmek için duygusal olarak daha sağlam olmanız gereklidir.

Bunun için de kişinin günlük rutin hayata adapte olması şarttır.

Günlük hayatınızı yaşamak, uyku ve yemek düzeninize dikkat etmek, insanlarla sohbet etmek, gülümsemek, işlerinizle meşgul olmak başkalarının acılarını yok saymak değildir.

Sevgilerimle…

Mail: [email protected]