Asrın en büyük felaketi olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından tam 20 yıl geride kaldı. Ancak bugün halen “depreme hazır mıyız” diye konuşup duruyoruz. Sakarya’da 100 üzerinde hasarlı konut aylarca, yıllarca yıkılsın, biran önce yıkılsın diye konuşuldu. Orta hasarlı konutlarda oturanların çıkması için suları, elektrikleri, doğalgazları bile kesildi. Dönemin idarecileri bu nedenle tepki bile aldı. O günler geride kalsa desek bile şimdi geldiğimiz nokta ne!

***

21 okulun hasarlı var mı,yok mu! Tarih Şubat 2020 yılı yine aynı sorunu tartışıyoruz. Okullar olayını CHP Grup Başkan Vekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç sürekli gündemde tuttu. Buna karşılık geçen hafta AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz sert bir çıkış yaptı. Gerilim, gerilim üstüne de bunların bu şehre ne faydası var!

***

Bakın, Marmara depremin ardından 2012 yılında çıkarılan Kentsel Dönüşüm Yasasıyla gecekondu sahibine konut verilene kadar evi yıkılmayacaktı. Riskli yapıların boşaltılması için verilen 30 günlük süre 60 güne çıkarıldı. Binasını yıktırmayan vatandaşlar ikna edileceği dönüşümün gerçekleştirilmesi öngörülmüştü. Şimdi konuyu Sakarya’ya getirirsek ilimizde kentsel dönüşümüne ihtiyaç olan birçok bölge ve ilçeler var.

***

Sapanca Kestanelik Mahallesi’nde dönüşüm belediye tarafından başlatıldı. Mahalle halkı ile belediye zaman zaman karşı karşıya kaldı. Protestolar eylemler oldu, sıcak gerilimli günler oldu.  Ama zorda olsa dönüşüm yapıldı. Ancak ilçede başka bir dönüşüm için 2 adım atılmadı. Erenler Belediyesi dönüşüm için yeni mahallede belirlediği yenilenecek evler için değer tespiti yaptı. Bina yıkmadan boş arsalarda başlattığı yeni konut yapımı ile dönüşüme girdi.

***

Erenler’de birinci etap 400 üzerinde konut yapıldı ve vatandaşları yerleştirdi. 2 etap başlattı ama devamı gelmedi. Araya 2019 Mart yerel yönetim seçimleri girdi. İlçede belediye başkanı değişti. Gelinen noktada ilçedeki dönüşüm şimdilik durdu. Oysa Kentsel Dönüşüm’de Erenler liste başı gidiyordu. Hatta ülke genelinde Erenler’deki dönüşümü örnek alan belediyeler bile vardı.

***

Adapazarı Belediyesi ise Kentsel Dönüşüm için start vereceğini açıkladı. Adapazarı Belediyesi nasıl bir yöntemle dönüşümü hayta geçireceğini bilemiyoruz. Henüz tatmin edici bir açıklama yapılmadı. Ancak Adapazarı’nda Kentsel Dönüşümün adı bile yetti. Kamuoyunda sürekli konuşulmaya başlandı. Şeker, Yağcılar, Semerciler, Cumhuriyet, Tığcılar, Papuççular gibi şehrin en önemli yerleşim alanlarını bünyesinde barındıran Adapazarı Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm için yola çıkması bu şehir için çok önemli bir gelişmedir.

***

Sakarya’nın 16 ilçesi var. Bu saatten sonra bütün ilçelerde Kentsel Dönüşüm ön planda olmalıdır. 17 Ağustos depreminin üzerinden yıllar geçmesine ve halen deprem konuşulmasına bir daha izin vermek istemiyorsak kentsel dönüşüme geçmemiş lazım. Projeler bir bir ama hızlı bir şekilde hazırlanması lazım. Türkiye’nin veya dünyanın bir yerinde meydana gelen depremle birlikte ‘eyvah’ diyeceğimize kentsel dönüşüme hız vermemiz lazım. Unutmayın.

Zaman daralıyor !!!