Halkın gündemi ‘pahalılık nasıl çözülecek’… Hiç kimse ‘aylığım artsın’ derdinde değil. Halk, ekonomi rayına girsin, pahalılık sona ersin istiyor.

Tedbirler çok geç alınıyor. Mağduriyet yaşayan kiracılar ev sahipleriyle karşı karşıya kaldıktan sonra kira artışı önceki yılın yüzde 25 geçmeyecek sınırı getirilmesi iyi ama çok geç gelen karardır.

Biz Halk54 ekibi olarak her gün sokakta gündeme dair halkın iktidardan beklentilerini konuşuyoruz. Herkes pahalıktan çok bunalmış, vatandaş birbirleriyle konuşurken yüksek sesle büyük harflerle konuşuyor. Hem pahalılığa hem de mültecilerin halen ülkemizde barındırılmasına tepki gösteriyorlar. Vatandaşlar yaşanan durum nedeniyle sinirleri oldukça bozuk. Vatandaşlarla röportaj yaparken bir anda etrafımız 40-50 kişi ile doluyor. Herkes kendi penceresinden durumu değerlendirirken, AK Parti’yi destekleyen kişilerin yaşanan hayat pahalılığından rahatsızlıklarını dile getirirken, bazı AK Partililer de dış odakların AK Parti hükümetini istemedikleri için ekonomik sıkıntı yaşattıklarını söylüyorlar.

Gram altın bin TL’yi aştı. Akşam mazota zam geldi, litresi 28 TL’yi aştı. Dolar 17 TL’yi aştı, Euro 18 TL’yi aştı. 50 kilo gübre 150 veya 200 TL iken şuanda 700 TL dolayında. Bu rakamlar kabul edilecek rakamlar değil. Özellikle üretim yapan çiftçiler için mazot ve gübre çok yüksek fiyat olması tarımda üretimi düşürme ihtimali yüksek görünüyor. Mazot ve gübrede devlet destek sağlıyor ama bu destek bu yüksek fiyatlara merhem olmaz. Yaşanan bu durum sürdürülebilir bir durum değil.

Tarımda gıda gereksiniminin düşmesi sebze ve meyvede meydan gelebilecek açık sıkıntıya neden olur. İthalata gidilse bile ucuz ürün almak mümkün olmaz, ithalata para yetmez. Yaşanan hayat pahalılığı ve petrol ürünlerine ardı ardına gelen zamlara doğal gaz elektriğe gelen sürekli zamlar vatandaşı ne yapacağını şaşırmış durumda. Vatandaşlar yaşanan zam yağmurlarının nedenini sorarken, zam yağmurların daha ne kadar süreceğinden endişeliler.

Açlık sınırı 6 bin TL’yi bulurken, yoksulluk sınırı 20 bin TL’ye dayandı. Aylıklar artırılarak bu rakamlar ulaşılsa bile piyasadan yaşanan zamlar hiç kimseyi rahatlatmayacaktır.

2023 Haziran seçimlerine bir yıldan az zaman var. Eğer seçim zamanında yapılacağına göre acilen iktidar partisi ve siyasiler bir araya gelerek çözüm çıkış yolu aramalılar. Burada uzlaşma çıkmaz ise halka müracaat etmek halkın vereceği karar ile seçim sonrası ülkemizin beklediği çözüm adımları hızla atılarak ekonomik düzen sağlanmalı. Toplumun gerginliği morali düzeltilmeli. Üretim modeline geçilerek daha çok daha çok üretim yapılması için hükümet gerekli desteği vermeli. Gerekli adımların süratle atılması gerekir. Ülkemizin ve vatandaşlarımızın refahı için birlik beraberlik iklimi kurulmadır.