Pazarda fiyatlar artışa geçmiş, hayat pahalılığı herkesin cebinin yakıyor. Ev kiraları almış başını uçuyor kiracı ev sahibi kira anlaşmazlığı tartışları bitmiyor.

Tuzu kuru olanlar bu yazdıklarıma burun bükebilir. Gelin vatandaşın halini görün. Halkın içine girin. Vatandaşla bir konuşun, evine gidin bakın, buzdolapları boş, kuru ekmek yemek bile pahalı. Bir somun ekmek olmuş 4-5 TL. Gramajı düşük, bunla bile doymak mümkün değil. 200 gram bir simit olmuş 5 TL yanında çay içeyim desen oda 5 TL den aşağı değil. Hemen çözüm kolay; yeme, içme, giyme demek çok basit. Çözüm gibi ama insanların yaşam ve çalışma mücadelesine aykırı bir öneri olur.

Ev kiraları uçmuş

Covid-19 salgını döneminde enflasyon normal seyrindeyken her şeyin fiyatı ederindeydi.  Aradan bir süre geçince ev fiyatı 200 bin iken bir anda 800 bin ile bir buçuk milyona fırladı, ev almak hayal oldu. TOKİ ev yapıyor, o da piyasadan biraz düşük olsa bile özelde üretilen ev stokları biraz duraklasa bile alan alıyor. Zengin olan daha zengin, fakir olan daha fakir oldu. Şu söylenebilir; aç açıkta değil kimse ama hayat pahalılığından kimse geçinemiyor. Aldığı aylığı elektrik faturasına su faturasına doğal gaz faturasına bir ton kömür olmuş 6 ile 7 bin lira. Buna ne kadar dayanılabilir, öngörüde bulunabilmek mümkün değil.

Enflasyon yüzde 85

Ekim ayı enflasyon oranı, TÜİK tarafından açıklandı. Enflasyon ekimde aylık bazda yüzde 3,54 artarken yıllık bazda yüzde 85,51 oldu. Enflasyonun aşağı düşürülmesi beklenirken enflasyon sürekli tırmanışta para değerimiz düşüyor. Dolar ve avro son yılların en üst zirvesinde. Dolar 18 TL 60 kuruş, Avro 18 TL 47 kuruş.

Yoksulluk sınırı (dört kişilik ailenin yapması gereken toplam harcama) 24.185 TL! Açlık sınırı 7.425 TL şuan asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Bunda Türk-İş sendikasının yaptığı araştırma ortaya koyuyor.

Ziraat odası araştırma şirketi mi?

Her ay Türkiye Ziraat Odası Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Pazar enflasyonunu açıklıyor. Oysa ziraat alanında ekim ve üretim için çiftlere modern tarıma yönlendirmesi üretimin artırılması için yapılan çalışma projesi açıklaması gerekirken Sebze pazarın enflasyonu açıklıyor. Yapılan bu açıklama tabi ki şaşırtıyor. Tarımda üretim kalkınmasını başlatmak için Türkiye ziraat odaları ve tarım bakanlığı koordinasyon ve proje çalışması içinde olması gerekir. Belki yapılıyordur ama öyle her ay gıda kıtlığı var. Pazarda gıda enflasyonu bu ay bu kadar oldu açıklaması ile ilerde yaşanacak olan gıda ihtiyacı açığı için eylem planı acil şart.

Araba tamam sıra cep telefonuna gelsin

Devrim arabasının ardından 61 yıldır yapılmayan yerli milli arabanın tanıtımı yapıldı. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Togg, İlk elektrikli model C-SUV muhtemelen 300 km ve 500 km olmak yol gidebilme imkânına sahip. İki farklı versiyonla satışa sunulacak. 2023 yılı mart ayında satışa sunulacak. Ülkemizin gururu yeni segment elektrikli aracı ülkemize hayırlı uğurlu olsun.

1993 yılında 30 mühendisin ürettiği ASELSAN 1919 KVK sersi 1997 yılında yerli ve mili üretilmişti. Türk Cumhuriyetlerine de satışı yapılmıştı. Yarım kalan bu milli telefon cihazını yerli araba nasıl üretildiyse şimdi cep telefonlarını üreterek kendi milli telefonunu kullanarak yeni parası yurt dışına gitmesin bir telefonun fiyatı 30 bin lira olmuş. Şimdi yarım kalan cep telefonun bitirmek ülkemize çok yakışacaktır.

Anlamayanlara bir daha anlasınlar diye...
Bakıyorum yazının altına troller yakışıksız yorum yapıyorlar. Aslı astarı olmayan çamur atıyorlar iz kalsın diye. Kendi isminiz soyadınızla seviyeli eleştiriler başım üstüne ama tiye alarak beni falan partili filan partili ilan etmeniz Allah katında çok günahtır. Bende bu ülkenin bir vatandaşlıyım. Bende bu ülkenin bir gazetecisi olarak emek sarf eden kişisiyim işimi tam yaparak ekmek kazanmanın peşindeyim. Ben siyasetçi değilim, öyle olsa bir siyasi partide olurdum ama siyaset benim gibi fakirin işi değil. gördüğümü haber yapan gazeteciyim. Siyasiler işini iyi yapsalar bize eleştiri konusu kalmaz.