Yaşadığımız koronavirüs salgını sürecinde Sakarya’da bin yataklı hastanenin ne kadar gerekli olduğu ortaya çıktı.

Yenidoğan Mahallesinde faaliyette gösteren Kadın Doğum ve Çocuk Bakım Evi Hastanesi binasının yetersizliği nedeniyle Sakarya’da tam 11 yıl Kadın Doğum ve Çocuk Bakım Evi Hastanesi binasının yapılmasını konuştuk, ihale süreci hastane yeri derken 11 yıl sonra 300 yataklı hastane binası inşaatı tamamlanabildi.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, seçimlerde Sakarya mitingi için geldiği Demokrasi Meydanı’nda yaptığı konuşmada Sakarya’ya 1000 yataklı hastane yapılacağı sözünü vereli nerdeyse 5 yıl oldu. Halen hastanenin yapımı ile ilgili çok hızlı bir ilerleme yok. 1000 yataklı hastane Sakarya’ya zaman kaybedilmeden lazım. Yoğun bakım yatak sayılarının da artırılması gerekiyor. Halen il dışına yoğun bakım olsun farklı branş hastalıkları için şehir dışına hasta sevkleri var. Bu il genelinde bakın yoğun bakıma; boş yatak yok. Yoğun bakımlık hastalar il dışına başka hastanelere sevk ediliyor. Kovid-19 salgını bize sağlık alanında daha çok el atılması gerektiğini gösterdi. Sağlık alanında doktor, hemşire, diğer branşlarda sağlık personellerine ihtiyaç var. 1000 yataklı hastane inşaatı yapımı süreç işlerken bir yandan da sağlık ordusuna katılacak yeni ekiplere ihtiyaç var.

Bin yataklı hastane inşaatını konuşurken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Erenler ilçesine 250 yataklı acil durum pandemi hastanesi yapılacağını açıkladı. Yavuz, hastanenin kısa süre içerisinde bitirileceğini ifade etti. Hastanenin prefabrik şekilde olacağı, 45 gün gibi bir sürede tamamlanmasının hedeflendiği belirtiliyor. Pandemi salgını nedeniyle nasıl hastanelere ihtiyaç var buradan anlaşılabiliyor.

Sakarya Valiliği brifing dosyasında ilimizde yatak ve doktor yetersizliği nedeniyle il dışına sevklerin yapıldığı yazılı olduğu görülebiliyor.

Bir milyon nüfusu aşan Sakarya ilimizde Sakarya’daki özel ve kamu hastanelerinde durum bilgisini sizlere sunmak istiyorum.

İşte brifing dosyasındaki bilgiler
14’ü kamu hastanesi, 5’i özel hastane olmak üzere toplam 19 hastane bulunuyor. Kamu hastanelerinde 1.638 hasta yatağı, özel hastanelerde 312 hasta yatağı olmak üzere toplam 1.950 yatak mevcuttur.

Sakarya’da 10.000 kişiye düşen hasta yatak sayısı bakımından Türkiye ortalamasının altında bulunduğu. 10.000 kişiye düşen hasta yatak sayısı Türkiye ortalamasında 28,3 iken Sakarya’da 18,9 dur.

İlimizde 900’ü kamu hastanelerinde, 299’u özel hastanelerde olmak üzere toplam 1.199 doktor bulunmaktadır. İlimiz 10.000 kişiye düşen doktor sayısı bakımından Türkiye Ortalamasının altında bulunuyor. 10.000 kişiye düşen doktor sayısı Türkiye Ortalamasında 18.14 iken Sakarya’da 14.46’dır. Yatak ve doktor yetersizliği nedeniyle hastaların bir bölümü çevre illere sevk edilmektedir. İlimiz sağlık alanında 2020 yılı (Ocak-Mayıs) ayları itibariyle istatistiki bilgiler.