Günün 24 saati haber için sokaklarda koşturduğumuz, ter döktüğümüz, emek verdiğimiz, halkın haber alma haberleri öğrenme özgürlüğünün peşinde koşan biz gazeteciler. Gazeteci, tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme ve araştırma hakkına da sahiptir.

Yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya mıyız? Son günlerde çok konuşulan Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan” genelgesi biz haber peşinde koşan gazetecileri mi yoksa vatandaşları mı kapsıyor netleşmiş değil.

Basın yayın organların haber ve adli olayları görüntülemek, yazılı görsel haber bültenlerine taşıma görevlerini yerine getirmede Emniyet Genel Müdürlüğün yayınladığı “ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan”  genelgesi gazetecileri de kapsayıp kapsamadığı tartışmaya neden oldu 

Ulusal TV bu konu tartışıldı. Gazeteciler haberlerini yaparken kişilik haklarına dikkat ediyor. Resim ve görüntülerde yüzleri kapatılıyor, isimleri rumuzlanıyor. Yasal sorumluluğu tüm gereğini gazeteciler olarak yapıyoruz.

Bir olay olduğunda vatandaşlar görüntüleri çekip kontrolsüz bir şekilde tüm sosyal mecralarda yayınlıyorlar. Sosyal medyaya yapılan yayınlar karşında mutlaka yasal sorumluluğu olmalı. Sosyal medyada yayınlanan tüm paylaşımlar doğru gibi yayınlanabiliyor.

Algıya, yanlış anlamaya neden oluyor. Kişilerin hakları da ihlal edilebiliyor. İnternet üzerinden haber yayını alanında mutlaka internet yayıncılığı yasası çıkarılarak hayata geçirilmesi gerekiyor.

Resmi mevzuatlar uymadan internet sitesi, mesleki dernek kaydı, maliye kaydı olması gerekli. Yayıncılık ve kişi hakları adli yasaları ceza yasa kanunlarını bilmeleri gerekir. Donanımlı tecrübeli gazetecilerin yayınları ile kuramsal güvenirlik kazandırılmalı. 

Gazeteci için haber alma hakkı Anayasal bir haktır. Anayasa’nın 28. Maddesinde, ‘Basın Hürdür, sansür edilemez’ denilmektedir. Yine aynı maddede, ‘Devlet, basın ve haber alma hürriyetini sağlayacak tedbirleri alır.” yazılı ifadesi yer alıyor.