Geçtiğimiz yıldan itibaren başlayan ekonomik kriz ve ardından yaşanan Kovid-19 pandemisi nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyoruz.

Ağustos ayı içeresinde dolar ve altının engellenemez artışı, koronavirüs salgını nedeniyle yeniden harekete geçti. Dün Bankalar Birliği toplandı. Süreç ile ilgili yeni tedbir ve yol haritası bugün belli olur.

Doların 7 seviyesi aşması, altının 520 TL seviyesine çıkması sonrasında uzmanlar sık sık yatırımcıları uyardı. Uzmanlar, yatırımcıları satın alma yapmaları daha sonra yaşanacak düşüşte büyük zarar görebilecekleri yönünde uyarıda bulunuyor.

Eskiden yabancı para yasak olduğu yıllarda tasarruf aracı olarak sadece altın alıp biriktirilirdi, ihtiyaç olduğu zamanda gider kuyumcularda altın bozdurulurdu. Bence aslında kendi para birimimiz TL dışında iç piyasada yabancı para kullanımının yasaklanması gerekir. Kendi paramızın değerinin korunması için yabancı para, dolardı, avroydu yasaklanması lazım. Türkiye’de sadece Türk parası TL geçmeli.

Yabancı para birimini sadece ihracat ve ithalat yapan iş insanları kullanmalı. Bunun dışında kimsede yabancı para bulunmamalı. Bakın; İngiltere Avrupa birliği üyesi olduğu halde kendi para birimi sterlin dışında para kullanmadı. Türkiye olarak Avrupa birliğine girmek için 50 yıldır müzakere veriyoruz ama Avrupa Birliğine giremiyoruz. Biz neden Avrupa’nın parasını kullanıyoruz? Bizde Avrupa’nın parasını Türkiye sınırları içine almayalım. Dolar şu kadar oldu avro bu kadara çıktı tartışmasını bitirelim.

Havai fişekli eğlence yasak
Sakarya’da yoğun bir şekilde mücadele ettiğimiz KoviD-19 virüsü, Hendek’teki havai fişek fabrikasında patlama haber gündemi nedeniyle bir ayı aşkındır köşe yazısı yazma fırsatı bulamadım.

Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmişti. Ardından fabrikadaki patlayıcıları taşıyarak burada taş ocağında imha isterken meydan gelen patlama sonucunda 3 asker hayatını kaybederek şehit oldular, 12 jandarma personeli ve hendek belediyesine ait kamyon sürücüsü de yaralandı. Kamyon şoförü ayaklarını kaybetti, tedavisi halen sürüyor.

Yıllardır Sakarya’da havai fişek üretimi yapılan fabrikada patlamalar meydan geliyordu ancak bu seferki patlamanın bilançosu ağır oldu. Eğlence sektörü için üretilen süslü patlayıcı üretimi artık son bulmalı. Eğlence amaçlı patlayıcılar canlılara ve doğaya zarar verirken insan hayatını da tehdit ediyor.

Kimyasal gazlar, doğaya yayılarak içindeki canlı türlerine de zarar veriyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisinde Başkan Ekrem Yüce, 16 ilçe belediye başkanları ile görüşerek karara bağladığı konuyu temmuz ayı meclis toplantı salonunda açıkladı. Artık Sakarya’da 16 ilçede belediyelerin yapacağı etkinliklerde havai fişekli kutlama yapılmayacak. Bu önemli karar Sakarya’da doğaya ve canlılar için sevindirici karar.

Sadece belediyelerin aldığı yasak kararı değil, açık havada düğün yapanlar, eğlence mekanları da bu yasaklara iştirak ederek havai fişek eğlencelerine son vermesi gerekir.