Sakarya’mız için Türkiye’miz için faydalı iyi projeler yapılırsa insanlığın menfaatindedir. Bundan dolayı herkes mutlu olmalıdır. Eleştirmek kolay ama gazeteci olarak iyi projelerin hayata geçebilmesi için, kamu yarına doğruların yapılabilmesi için çaba göstermeliyiz. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından Adapazarı Belediyesi yapılan değişiklikle Sakarya Büyükşehir statüsü geçti. Sakarya İl Genel Meclisi’nin yerini ise Sakarya Büyükşehir Belediye meclisinin aldı. Bu değişiklikle şehirdeki tüm yatırım ve hizmet akışını Büyükşehir Belediye Meclisi onaylıyor. Uzun lafın kısası Büyükşehir Belediye meclisi ilin artık dinamosudur.

***

Şimdi geriye dönük bu dinamonun tarım politikasına bakmak gerekirse karne bu anlamda çokta iyi değil. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin son 10 yıl içinde tarımsal projelerin daha sürdürülebilir hale getirmesi için sürekli yapıcı eleştiriler yapan bir gazeteci olarak son aylardaki atılım ile geriye dönem çalışmalar arasında belli oranda uçurum var. Tarım anlamında ortaya çıkan bu tablo bence Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin Ziraat Mühendisi olması ve tarımın önemini iyi kavramasından kaynaklanıyor.

***

Başkan Yüce göreve gelir gelmez verimli toprakları olan, halk arasında ‘sopa dikseniz yeşerir’ denecek kadar bereketli olan Sakarya’nın tarımı için hak ettiği yere gelmesi için kolları sıvadı. Yüce, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde Ziraat Fakültesi’nin kurulması içinde yoğun mesai harcadı. Burada bir parantez açmak istiyorum. Başkan Yüce, Sakarya İl Tarım Müdürlüğü’nden daha etkin rol üstlendi. Bunu yazarken Yüce’nin tarımla ilgili yaptığı kısa zamandaki girişim ve çalışmalarını yakından takip eaden bir gazeteci olarak yazıyoruim.

***

Yüce’nin tarım politikasında izlediği yol bilimsel olması çok önemli. Kısa süre önce AKOM’da bürokratlarla yapılan toplantıda Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi projesi ile ilgili çalışmalara başladıklarını belirten Ekrem Yüce, “Tarımsal kalkınma hamlelerimize bir yenisini daha ekliyoruz. Alancuma’da 500 dönümlük alan üzerinde yer alacak Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezimiz ile ilgili çalışmalarımıza başlıyoruz” dedi. Bu sözlerden anlaşılacağı gibi Yüce, tarıma bilimsel bir düzen içinde yaklaşıyor.

***

Yazımızın sonunda Başkan Yüce ile birlikte yükselişe geçen Sakarya tarımı bu yeni dönemde inşallah hak ettiği yere gelir. Bereketli topraklarımızda çiftçilerimizin ürettiği ürünler daha verimli olur. Bence Sakarya Tarımı son aylardaki yükselişine el birliğiyle destek olmalıyız. Bu şansı iyi değerlendirmeliyiz.